Överenskommelser som ändras i sista stund? Kritik och ifrågasättande av ditt föräldraskap och personlighet? Vänlighet när hon eller han vill ha någonting från dig? Hot om att dra dig inför rätta? En partner eller f.d. sådan som ger sken av att vara en ansvarsfull förälder under utvecklingssamtalet? Kronisk oro för vad som ska hända härnäst?

Att vara medförälder till en narcissist är minst sagt dränerande! Och som du förmodligen redan vet: hon eller han kräver att få ta hem segern, ge ett gott intryck inför andra, tar inte ett nej och är expert på att manipulera.

Du känner hur adrenalinet slår på, tryck över bröstet, tårar, ilska och frustration. Det är en vardag för alltför många människor! Det narcissistiska gravitationsfältet är starkt och toxiskt!

N-personen njuter av att kontrollera och spela med andras känslor, och vad är då inte ett mer effektivt vapen än barnen? Den unga människan som till hälften kommer från dig gör dig sårbar och beskyddande.

Vad göra då vi känner oss fast i klorna på den som inte bryr sig om någon annan än sig själv, och ser barnen som en förlängning av sitt ego (om den unga människan lever upp till n-förälderns förväntningar)?

Jo, vi gör något av det svåraste som finns, och det är att inte låta känslostormar få oss att tappa fotfästet (vet att det är lätt att säga), men det är den enda framkomliga vägen då vi har med en narcissistisk personlighet att göra.

En n-person tömmer dig på näring då du förklarar, försvarar och vädjar. Hoppas inte på empati från den som saknar förmåga att känna med andra.

Håll hälsosamma kärleksfulla människor nära dig. Kommunicera praktiskt och kort med medföräldern. Svara inte då hon eller han sysslar med personangrepp och försöker snärja dig i långa energidränerande resonemang.

Jag vet att du och ditt/dina barn kämpar mot en rökridåernas mästare. En person som saknar all förmåga till självrannsakan och noll i ödmjukhet, går det inte att ha en värdefull dialog med. Men eftersom ni har barn tillsammans: praktisk kontakt och ingenting annat.

Jag är väl medveten om att n-personen kommer att göra allt i sin makt för att skapa känslor kring det praktiska rörande barnen, men kom ihåg följande: du är utsatt för gaslighting (gasljus) som har ett enda syfte: att du ska tvivla på dig själv och din verklighetsuppfattning.

Prata med ditt barn om vad självrespekt, integritet och förståelse för andra människor är för någonting. Visa hur kärlek i handling ser ut! Du är inte ensam!

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar tisdagen den 13/10 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach