IMG_4211

Jämför orden misslyckas och misslyckad. En enda bokstavs skillnad. Ganska obetydligt eller? Det är det inte. Att misslyckas har med handlingar att göra, tillfälliga nederlag och motgångar. Kanske några felaktiga beslut och vi har misslyckats. I alla fall tillfälligt – den här gången. Sedan kan vi invända och säga att det kanske känns som ett misslyckande här och nu, men på sikt är det en ovärderlig erfarenhet.

Att vara misslyckad däremot, är en djup känslomässig bild av oss själva som dåliga, betydelse/värdelösa. Dag efter dag står vi framför spegeln och säger: ”Jag är fel. Jag ÄR fel!” Självklart kanske inte så uttalat uppenbart, utan omedvetet (vilket gör det så kraftfullt) och likt en trojansk häst i vår inre, tömmer den oss på gnista och energi. Den äter sig in till kärnan av det egna jaget och festar på självbilden. Det är sorligt, men pågår inom någon nu.

Den som ser sig ha misslyckats, borstar av dammet och frågar: ”vad behöver jag göra bättre? Hur kan jag bli bättre?” Hon/han ser skillnaden på känslor av misslyckande och att vara misslyckad. Två olika synsätt med fulltständigt olika utgång.

VI BEHÖVER BLI BÄTTRE PÅ ATT IFRÅGASÄTTA VAD VI SÄGER TILL OSS SJÄLVA I TANKARNA. ATT UTMANA DE DÄR NEDTRYCKANDE RÖSTERNA SOM FÖRSÖKER SLÅ UNDAN BENEN, STJÄLA DRÖMMARNA OCH LIVSKRAFTEN.

Michael Larsen – livscoach