sms

 

 

 

 

 

 

friends

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnan och mannen i färgaffären bråkar om vilken av de beiga nyanserna som passar bäst i vardagsrummet. De är uppriktigt förbannade på varandra. Tänker: ”vad är det de egentligen bråkar om? Vad är det de tar ut på varandra?”

Kvinnan med take away muggen i handen och perfekt matchad klädsel, skäller på den unga tjejen i kassan för att det blev en cappuccino istället för chai latte. Det dunkar i huvudet på mannen i trettiofem årsåldern – kavajärmen som skräddaren lagt upp stämmer inte. Världar skakas om.

Det är inte särskilt lång tid kvar till jul. Några månader till sen är vi där igen. Människor kommer att vrida ut och in på sig själva för att hinna med. Vad är det vi skall checka av egentligen? Julen är något att fylla vår uppmärksamhet med när det är som mörkast ute. Visst är det lätt att glömma pausa sig själv i alla ”måsten”?

Vad är det vi skall förverkliga och fylla vår tid med under den här relativt korta resan som kallas liv? Försöker vi hinna med mer än vi mäktar med? Vill vi för mycket? Är det för många uppdateringar och bilder som skall ut på Facebook och Instagram? Är kraven på oss själva som den perfekta föräldern och partnern för stort?

Jag pratade med min vän Håkan igår om det här med att födas två gånger: först den fysiska födseln, senare (förhoppningsvis) den existentiella eller vad vi nu vill kalla den. Födelsen som gör att vi vaknar ur dåsigheten och börjar se det som verkligen räknas. Att växa som människa helt enkelt. Vad betyder det föresten? ”Växa som människa.” Ännu en slogan eller?

Som jag ser det handlar det om att inte blåsa upp (inte för stort i alla fall) det som egentligen inte är viktigt på riktigt, så att andra drabbas av vår frustration. Att avslöja illusionerna.

Vardagssnällheten – den är viktig och den gör bra saker med oss. De små gesterna som kan lyfta världar. Det är lätt att glömma i en tid då allt som syns för andra är av sådan stor betydelse. Vad är det vi vill se i oss själva?

Michael Larsen – livscoach