tillit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns många anledningar till att hamna i bitterhet. Jag tänker t.ex. på kvinnan som tvingas flytta ifrån den fantastiska strandvillan till en liten lägenhet i stan. Detta för att mannen gått bakom ryggen på henne genom otrohet. Den nya och betydligt yngre kvinnan har nu tagit plats i huset. Han vände historien mot sin fru: ”om jag var lycklig med dig, hade jag inte träffat en annan.” (Tänk hur vi människor ständigt försöker rättfärdiga våra handlingar).

Det tar inte slut där – hon fick diagnosen bröstcancer och tvingades operera bort ena bröstet. Barnen hade flyttat hemifrån och ensamheten kändes påtaglig.

Hon berättade för mig att bitterhet inte skulle få forma henne. Hur lyckas man mobilisera sådan styrka? ”Han visade vem han var och det är ingen person jag vill dela liv med. Visst bodde jag oslagbart, men en dag skall andra andas luften där. Vi äger ingenting – förutom värdigheten och kärleken. Jag har alla anledningar till att vara knäckt, men tänk vilken extra börda om det fick ta över? Mina barn älskar mig och jag dem. Det innebär att jag har allt. Förskönar jag min situation? Kanske, men vem skadar det i så fall?”

Den här kvinnan i 55 års åldern har en glöd i ögonen som överträffar det mesta. Att vara omkring henne är en nåd som smittar av sig. Allt känns möjligt. ”Jag har mina svackor. Tro inget annat, men jag vet vad ett liv utan självrespekt innebär. Det finns en rikedom här (pekar mot sitt hjärta), som ingen man eller situation kan ta ifrån mig.”

Jag finner inga ord.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare