integritet, gränser, självförtroende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du bra på att sätta gränser? Att säga nej i situationer där det hade varit bekvämare att säga ja? Eller ger du upp dina egna behov, önskemål och värderingar för den goda stämningens skull?

Om vi är personligheter som vill bli omtyckta och positivt bekräftade, kan det i ganska många lägen vara lätt att iklä sig diplomatrollen. ”Diplomaten” ser gärna att alla mår så bra som möjligt och ingen känner sig åsidosatt eller sårad.

På många sätt är det en fantastiskt fin egenskap att vilja människorna runt omkring oss väl, men det kan också vara på bekostnad av våra egna personliga gränser.

BALANSEN MELLAN ATT TILLGODOSE ANDRAS BEHOV OCH VÅRA EGNA ÄR GRUNDLÄGGANDE. GODHET FÅR ALDRIG BLI TILL DUMHET.

Det är inte helt ovanligt att vi tar på oss ”den snälla tjejen/killen” klädseln som ett skydd mot att bli avvisade. Vi vill ju vara en del av gruppen eller bli omtyckta av den där ”fantastiska” människan.

När du känner dig tveksam hur du skall göra inför någons önskemål är det bra att ta ett djupt andetag och säga något i stil med: ”kan jag få återkomma? Behöver få fundera.” Folk respekterar oss när vi kan säga nej och de som inte gör det vill vi ändå inte ha alltför nära i våra liv.

Om du har svårt för det här med gränser så börja praktisera TOUGH LOVE = kärleksfull, beslutsam och tydlig. Träning och praktik gör dig starkare.

Hur gör du när du sätter gränser? Tycker du att det är obehagligt och ursäktar du dig?

Michael Larsen – livscoach