Nyskild, singel, ett ensamt barn på en skolgård, nollkontakt/kommunikation i tvåsamheten, en äldre kvinna/man som mist sin livspartner sedan många år, utanförskap på en arbetsplats, känslan av att vara missförstådd…ensamhetens ansikten är många!
Jag höll för en tid sedan ett webinar om självförtroende och i chatten berördes jag av hur många som känner sig ensamma. Och hur det tär på självbilden! Ett självvärde som tar stryk p.g.a. att vi känner oss misslyckade efter ett eller flera förhållanden som inte höll. Frågorna som maler inom oss: ”vad gör jag för fel? Är jag fel?”
Rädslan för ensamhet gör någonting med oss. Vi stannar kvar i relationer som inte är bra för oss. Vi förblir ensamma av rädsla för att bli förälskade och därmed sårbara – och ännu en gång riskera att bli övergivna och ensamma. Emotionella murar byggs som skydd mot nya nederlag. Och en hjärtats isolering som ytterligare ökar.
Det finns inga ”genialiska” coaching/terapimetoder (även om de utlovas) som i ett magiskt trollslag lyfter bort den existentiella verkligheten – den att vi någonstans inombords alltid är ensamma. Och på grund av och tack vare denna emotionella ensamhet, så sträcker vi oss ute efter nya möten.
Egentligen är det inte särskilt mycket som ska till för att vi ska lyftas en aning: ett leende, några vänliga ord och gester av omtänksamhet.
Kvinnan som jobbar på kaféet tänder ljuset på den ensamma mannens bord och säger några värmande ord: ”så här mörkt kan du inte ha det” – en kort konversation tar form. Det är så vi ger varandra emotionellt syre!
Vi läser självutvecklingsböcker som talar om för oss att vi måste hitta och älska oss själva först. Som om att vi hela tiden är otillräckliga och måste förbättras! Trött på det där!
När vi inser att vi inte måste jaga någonting eller älska oss själva oss själva först, kan vi börja resan mot att slappna av och inse att vi har ett värde – även om vi känner oss fruktansvärt ensamma! Även om vi inte är i ett förhållande! Även om självbilden är sargad.
Lär ditt barn att se det ensamma barnet på skolgården, och sedan gå fram och säga: ”hej…!
Michael Thor Larsen – relationscoach
Så sant o viktigt att förstå vad ett Hej kan betyda.