självförtroende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av bloggvännerna frågade om jag inte kunde skriva om varför man inte skall höra av sig till sitt ex som ”dumpat” en, och hur man skall tänka för att kunna avstå söka kontakt.

Det är lätt att ge råd, men att följa dem är någonting helt annat – konflikten mellan känslorna och förnuftet pågår inom oss alla.

Jag kan ge tankar både ur ett psykologiskt perspektiv och från de misstag jag själv gjort i ämnet: höra av sig till sitt ex. Har trampat på minorna och känt på hur det är att ha ett självförtroendekonto som är på minus.

Först av allt: du må ha blivit dumpad, lämnad, avvisad, utbytt, sviken etc. vilket i många fall är fakta, men att under en längre tid identifiera sig som ”dumpad” är destruktivt. Det bygger upp en offermentalitet inombords som gör oss kraftlösa. Det är därför otroligt viktigt att vara uppmärksam på det vi säger till oss själva i tankarna. Vilka ord använder vi till och om oss själva?

Hur mycket du än älskar en annan människa, så är det aldrig under några som helst omständigheter värt att förlora dig själv över tid. Den tanken måste få sjunka in: det är aldrig värt priset att förlora sig själv.

Fågan som är avgörande att ställa sig själv när frestelsen till kontakt kommer upp i tankarna är: ”Det som jag nu är på väg att göra – KOMMER DET ATT GE ELLER TA ENERGI OCH SJÄLVFÖRTROENED FRÅN MIG?” Om svaret är negativt vet du vad du behöver göra.

Påstår inte att det är lätt – nej, nej!! Men vi är här i livet för att lära och ständigt leva närmare vår djupare äkta identitet. Du vill inte utgå från en desperat och osunt behövande plats inom sig själv.

Fråga även dig själv: varför hör jag av mig till någon som inte är intresserad av att ha mig som en del av sitt liv? Varför lägger jag mitt värde som person i händerna på en annan? Varje gång vi söker kontakt med en f.d. partner och möter en kall vägg, gröps vi ur och känner oss ännu mer värdelösa.

Vi kan bara vara lyckliga om kärleken och ansträngningarna är ömsesidiga.

När förnuftet och de logiska tankarna får tillfälle att segra ett par gånger över den desperata känslan av kontaktsökande, vinner vi integritet och inre styrka. Till slut blir det inte längre en ansträngning att STÅ UPP FÖR SIG SJÄLV, utan en naturlig självklar handling. Det vi behöver är TID och den är på vår sida.

Vi har känslor, men vi är inte enbart våra känslor. Vi är mer än så! Träna hjärnan och kroppen till självkänsla och självförtroende. Det är mänskligt att göra misstag på vägen, men till slut blir segrarna allt fler. De flesta av oss har sårbara delar inuti som vi i perioder behöver ta hand om och trösta. Längs med resan lär vi oss att finnas där för oss själva.

Vilka är dina erfarenheter min bloggvän? Har du varit i situationer där du först tömts på energi och senare vunnit dig själv?

Michael Larsen – livscoach