sorg

Tänk vilka krafter som för oss människor samman. Förälskelse, känslan av att vilja göra allt för en annan, ”vi klarar allting tillsammans!”, minnen som fylls på och stora drömmar om framtiden. Enastående känslor som smakar paradis.

Men den eviga förhållande lyckan är inte alla förunnat. En dag kommer orden ut: ”jag vill skiljas. Jag älskar dig inte längre…” Någons värld raseras.

Tänker att vi lever i tiden av ”smidiga lösningar” – tio steg för att…Vi är vana vid smärtlindring: Alvedon mot värk i kroppen, ångestdämpande vid stark oro och antidepressivt när dagarna maler på i mörker. Vem vill inte slippa smärta?

Det finns ett romantiserande bland vissa kring det här med att separera. Kan förstå det utifrån att man känt sig trängd i relationen och att samhörighetskänslan inte varit närvarande på länge. Men för de flesta är det ett ”projekt” fyllt med skuld, skam, ensamhet, ett knäckt självförtroende, sorg etc.

Det gör ont att skiljas p.g.a. att vi inte tar lätt på det. I vår natur finns en strävan efter upplevelsen av tillhörighet/samhörighet – relationsbyggande finns i vårt DNA och när band bryts gör det ont av den enkla anledningen att vi är människor.

När det fattas kärlek värker det. Genvägarna till att komma på fötter igen finns inte. Det är en process som tar oss igenom en massa skiftande känslomässiga landskap. Vi behöver förstå och härda ut den emotionella värken tills solen återigen reser sig i horisonten.

Michael Larsen – livscoach

kärlek till dig själv