En text som klockan 06.00 irriterar. Kommentarer på artikeln som provocerar.

Klockan 22.44 skickar kvinnan ett meddelande till mannen som har försummat henne under åtta månader.

Igår kväll drack han alldeles för mycket. Idag är det den 747 gången som han lovar sig själv att sluta misshandla sin kropp och sina relationer.

Idag kommer hon att skjuta på gymbesöket för sextionde gången sedan den 1 januari, trots nyårslöftet.

Vi står inför hundratals mikrobeslut en dag som denna. Dessa till synes obetydliga handlingar som över tid har konsekvenser som vi oftast inte kan överblicka.

Små handlingar som skickar signaler till våra hjärnor och psyken. Beslut som över tid formar beteenden. Automatik som blir självklarheter.

Allt det vi gör som antingen bygger upp eller bryter ner.

Låt oss göra ett lördagsexperiment: istället för att agera omedvetet, självanklagande, skamfyllt, bortförklarande etc. säg följande till dig själv:

”I den här stunden väljer jag integritet och självbevarelsedrift, istället för att sätta ingång självmedicinering genom att skriva till henne eller honom och hoppas på svar.”

”Jag vill finnas så länge som möjligt för mina barn och framtida barnbarn. Jag väljer att stå kvar och härda ut abstinensångest oavsett vad ikväll. Jag kommer att gå ut och gå eller springa under minst 40 minuter istället för att skada min kropp med etanol.”

”Idag klockan 12.00 är min högsta prioritet gymmet. Alla bortförklaringar är bannlysta.”

Försummelse av våra sanna behov är självskadebeteenden som slår mot självbilden.

Jag är väl medveten om att viljekraft ofta kan stå sig slätt, så därför behöver vi sätta våra liv i perspektiv.

Något som jag gör emellanåt, är att promenera genom en kyrkogård och reflektera kring min egen fysiska förgänglighet. En dag placeras du och jag, eller rättare sagt; det som återstår av oss i jorden eller sprids för vinden.

Vilken gåva och nåd att få leva idag! Låt oss leva så stort och närvarande som möjligt. Så lite ånger som möjligt när vi andas de sista timmarnas andetag.

Städa bort sådant som likt ett oljeutsläpp kletar in dina psykologiska/själsliga vingar.

”Bryt destruktiva beteenden & skapa en sund relation till dig själv” – webinar 21/4. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut