Önskan om att: ”jag måste få ett avslut!” kan vara ett kamouflage för att vilja träffa henne eller honom igen, och se om det kanske går att hitta tillbaka. Eller såsom n-personer reflexmässigt gör: sex för att hålla dig varm, så att hon/han kan dra tillbaka dig igen vid behov.

Låt dig inte förföras av psykologiska krafter inombords!

”Jag behöver träffa x för att kunna förstå vad som hände.”

”Jag behöver få träffa x så att jag kan gå vidare.”

Ett ”sista” möte handlar ofta, inte alltid, om ett sökande efter bekräftelse och svar. Problemet är att avslutsmötet ofta inte ger oss svar utan ännu mer smärta, eftersom vi hoppas på att den andre ska säga och bete sig på ett sätt som skänker oss lugn. Och vad händer om vi inte får det vi söker, utan istället ännu fler frågetecken?

Människor ger oss inte alltid svaren som vi behöver och önskar, utan säger det som de tror är bra för deras image.

De är lätt att snärjas in i grubblerier och en längtan efter att den andre personen ska bete sig på ett sätt som tar bort den emotionella stressen inom oss.

Ett avslut är först och främst en inre process: ”jag går vidare trots smärta, svek, känslor av utbytbarhet, en massa frågor kring varför och hur hon/han kunder göra som de gjorde. Jag kliver framåt även om det känns fullständigt omöjligt!”

Ett avslut handlar om en försoning om att människor inte alltid beter sig på ett sätt som vi behövt och önskat. Det existentiella vakuumet i när drömmar om en tvåsamhet plötsligt eller gradvis går mot vägs ände.

”Jag måste få ett avslut” kan vara egots stämma hos någon som vill få dig att tvivla på det som du vet är det riktiga för dig. Det finns de som ständigt vill hålla glöd i flera av sina gamla relationer för att inte behöva vistas i ”ingen relation” zonen, då det skapar en avgrundsdjup ångest inom dem.

Människor kan med andra ord spela på ”avslut” när det egentligen handlar om att hålla hoppets/bekräftelsens kran öppen.

Gör avslutet inom dig hur jobbigt det än känns. Livet är fullt av ”jag kommer inte att få några svar”, och trots det sök efter nya horisonter att fästa blicken mot.

Avslut är inte någonting som vi gör en gång, utan många! Varje dag kan vara fylld av avslut, då du klipper de emotionella trådarna som bundit dig nära någon. Det är en viljehandling av god omtanke gentemot dig själv, att distansera sig från det och dem som inte tillför det som du behöver i ditt liv.

Förväxla inte starka behov såsom lust, sex, bekräftelse, panik för ensamhet etc. med kärlek. Du älskar den som ger tillbaka! Kärlek är tvåvägsrespekt/omtanke och vilja att vara tillsammans utan ursäkter.

”Så släpper du taget om ditt ex och går vidare” – webinar torsdagen den 30/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach