Det kan vara en EU person (Emotionally Unavailable). Någon som träffat en ny partner. Ett ex med narcissistiska drag eller t.o.m. personlighetsstörning. En kvinna/man som helt enkelt inte har de rätta känslorna längre. En av och på person (ibland tillgänglig och kärleksfull – ibland fullständigt onåbar på alla plan). Någon som saknar förmågan att ge och ta emot kärlek.

Ditt ex kan ha en profil som stämmer in på ovanstående, och samtidigt blir frågan: vad är det som gör att du håller fast? Vad inom dig är det som gör att du inte kommer vidare?

Det kan handla om separationsångest. Rädsla för ensamhet. Den avgrundsdjupa känslan av att vi saknar värde som människa om hon eller han inte vill ha oss som en del av sitt liv. Revanschlust och ett ego som till varje pris vill ha upprättelse, med resonemanget: ”vi måste träffas för att få ett avslut!” Eller: ”tänk om jag inte kommer att möta kärleken igen?”

Tankarna på just den där kvinnan eller mannen har upprepats tusentals gånger, vilket format din hjärna. Det uppstår en automatisk respons i ditt psyke och kropp varje gång du minns den där speciella resan, när ni hade sex, första dejten, bråkade och senare hittade tillbaka, svek som tog hårt på dig, löften som aldrig infriades, frustrationen över att du aldrig nådde fram, otrohet, drömmar som rasade utför…

Allt det där går vi runt med 60 – 99 procent av dagarna och nätterna. Det tär på oss!

”Om hon/han bara visste vad jag utsatts för!”

”Jag vill inget hellre än att komma vidare, men kan inte…!”

Vi lever i det förflutna och nuet med alla de malande känslorna, samtidigt som framtiden känns omöjlig att visualisera. Vi har hamnat i ett känslomässigt ingenmansland där hela tillvaron kretsar kring just den där personen.

Vi blir tokiga över vårt eget analyserande: ”om jag inte hade sagt och gjort så…om jag inte skickade det där meddelandet…om jag visat större förståelse…hur kunde hon/han göra så och samtidigt säga att hon/han älskade mig?”

Men det går att bli fri! Tid läker! I alla fall den rätt använda tiden. Det går att sänka tempot i tankarna kring varför hon/han gjorde si eller så. Vi kan upphöra med att sätta exet på piedestal! Vi kan bli fria från skuldbeläggandets emotionella slaveri. Vi kan börja bygga en ny framtid. Vi kan bli förälskade igen!

Hjärnan behöver få utrymme till att tänka i nya banor och det går att träna upp ”frihetsmuskeln” och självempatin. Jag påstår inte för en sekund att det är lätt, men det är nödvändigt. Dörrar behöver stängas så att nya kan öppnas.

Så släpper du taget om ditt ex – webinar måndagen den 8 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach