Vad säger den där alldeles för bekanta rösten i huvudet till dig? Vad kommunicerar tankarna till dig dag efter dag?

”Om jag bara hade svarat på hans meddelande så kanske vi hade haft en chans…” (trots att mannen kränkt henne oändligt många gånger).

”Som min kropp ser ut! Jag ser ut som en padda”, säger mannen i provhytten till sig själv. (ja, även män känner kroppsskam).

”Titta på det där ansiktet! Jag ser ut som om jag vistats i öknen i trettio år. Vem vill ha en kvinna på 45 plus med alla de rynkorna?”

”Väldigt vad hon tittar på honom. Han är också betydligt yngre än jag! Klättrat på stegen har han också…”

Det börjar tidigt! På dagis, en skolgård, under en fritidsaktivitet och i ett klassrum. Kritik, hånskratt, oförstående, blickar, suckar och vuxna som inte har en aning om vad som pågår inom barnet. Vi programmeras till att resa murar! Inte visa vilka vi är, utan bygga en bild utåt kring vem vi tror att de andra tycker att vi borde vara.

Vi vill ju känna oss älskade! Och så utsätts vi för svek av den som vi av hela vårt hjärta trodde på. Ytterligare ett lager av försiktighet och misstänksamhet. Kanske tar vi en klunk cynism blandat med skoningslös självkritik.

Jag pratar med människorna som har fått självförtroendet utslaget av en härskande och manipulativ partner, och som vänder allt mot sig själva. Som i unga år fick höra att de gapade efter för mycket och var ”känslig” (av en okänslig förälder).

Avslöja tankarna som torterar dig och ifrågasätt dem. Ifrågasätt dem varje gång de kommer upp! Förändra det som går att förändra, och släpp taget om det andra. Människor är som de är och det är under din värdighet att tigga om kärlek. Du är mer än berättelserna som du matats med!

När det destruktiva smyger sig på, så säg: ”ok, här kommer det igen!” Skifta sedan fokus: ett citat som stärker dig, ett samtal med någon klok person, träning, musik, en blogg, ett nytt matrecept, naturen…Prata inte med psykningarna! Du har gjort det tillräckligt.

Allt som du har ditt fokus på växer i styrka. Träna dig i att bli en omtänksam vän till din egen person. Skriv ner alla dina mörka tankar om dig själv på ett papper för att sedan bränna det. Kanske behöver du göra det vid flera tillfällen.

Livet handlar bl.a. om att utveckla självempati.

Så släpper du taget om ditt ex – webinar måndagen den 8 juli klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach