Vår generations förhållanden är oerhört mycket mer komplicerade än de som var före oss. Tänk bara på: sociala medier, barn och bonusbarn, ett ex som du ska planera barnens sommarlov med, en f.d. partner som inte släpper taget, mail som du behöver svara på under semestern, en gemensam bostad som du och ditt ex ska sälja/hyra ut, barn med diagnoser och särskilda behov, stress över att inte räcka till och frustration över att förhållandet haltar. Listan kan göras lång!

Och i allt detta längtar vi efter att få vara lyckliga!

De flesta av oss har förväntningar på semestern och det är nu som mikroskopet ställer in skärpan på hur vi mår i tvåsamheten. För ledigheten oss närmare varandra, kan vi slappna av och njuta, eller blir det kolliderande viljor med bråk och kaos?

Jag vet att de flesta människor vill känna sig avslappnade, ha lugna hjärtslag i en skön solstol med en bok och någonting gott att dricka, njuta av goda middagar och barn som är harmoniska. Får vi uppleva vår längtan eller serveras det besvikelser?

Undvik dessa relationsdödare under sommaren:

– En massa projekt som ska checkas av för att du/ni är säkra på att det kommer att göra er lyckligare.

–  Att ständigt låta barnen komma på första plats; partnern och förhållandet i bästa fall med en bronsmedalj (vilket är en hög placering för många).

– För lite tid i ditt eget sällskap, vilket gör att du aldrig kommer ner i varv.

– Sociala medier där partnern uppfattar det som att kärleken till skärmen är större än den till henne eller honom.

– Att sakna förmågan att emellanåt kunna avstå den kalla ölen eller vinet under grillningen.

– Oförmåga att lyssna till din partner och hennes/hans känslomässiga språk. Ständigt komma med praktiska lösningar när det handlar om ER.

– När vi analyserar partnern.

– Det tvångsmässiga behovet att alltid vilja ha det sista ordet och försöka ”vinna debatterna.” Var så pass stark som människa att du inte ständigt måste ha ”rätt.”

– Inte veta vad förspel är för något. Har hon eller han slitit med hemmet hela dagen och du ägnat dig åt det som du tycker är roligt; och sedan förväntar du dig sex?

När det blir bråk, ge varandra utrymme till att svalna.

Få barnen att hjälpa till så att de blir bättre människor. Det självupptagna bland unga människor har tyvärr blivit alldeles för vanligt, vilket inte gör dem emotionellt rustade för framtiden.

Om du tycker att hon eller han ”bara gnäller och krånglar till det”, så ta dig tid att lära känna personen på riktigt. Bakom frustrationen så finns det en kraft, som om förblir ouppklarad, en dag kommer att förinta attraktionen och kärleken.

Var lyhörd! Vad uttalas och vad sägs inte av den som du påstår dig älska? Närvaro, känslomässigt intelligent kommunikation, tid för dig själv, tid för er, ett öppet kroppsspråk, varm ögonkontakt och lugn röst…

Så släpper du taget om ditt ex – webinar måndagen den 8 juli klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach