go right

 

 

 

 

 

 

 

Det är en enorm skillnad mellan att rannsaka sig själv, lära sig av det som hänt, att öka insikterna och att å andra sidan: överanalysera och köra fast i grubblerier.

Föreställ dig att du är ute och löptränar i vintervädret. En bit in på löprundan börjar det göra ont i höfterna och fötterna. Du börjar dessutom frysa. Efter ett par svordomar kan du förbanna den svenska vintern och värdelösa kläder. Tankarna kan sväva iväg när du ser dig som ”otursförföljd” och att ”livet suger.” När du lunkar hem i kylan förgrenar sig tankarna kring varför alla du alltid möter ”fel” kvinnor/män etc. Paralyserande va?

En annan inställning till det som hände under löprundan är att fråga sig själv: ”har jag rätt sorts skor? Passar de mina fotnedsättningar? Var jag verkligen rätt klädd i snålblåsten?” Den som befriar sig själv från självplågeri, kommer att prova ut rätt slags skor, klä sig rätt efter att ha kollat upp vad som gäller kring vinterträning.

Jag är medveten om att exemplet kan verka lite simpelt, men vi kan applicera det här tänket på andra områden. Det går att förändra det som inte fungerar – inte alltid omedelbart, men så fort vi inser att vi behöver göra annorlunda föds en glöd av vilja.

Tro mig: jag har en grubblare inom mig och han har tagit plats (för mycket plats), så jag vet vad jag pratar om. En dag KÄNDES det bara i hela kroppen:

DET GÅR INTE ALLTID ATT TÄNKA OCH ANALYSERA SIG UR SITUATIONER. VI BEHÖVER TA DE FÖRSTA TVEKSAMMA STEGEN INNAN VI VINNER MOD OCH STYRKA. LIVET BELÖNAR HANDLING. GE ALDRIG UPP TANKEN PÅ ATT RESA DIG UPP IGEN.

Här är några tankar en måndag som denna:

– Försonas med tanken på att ingen är perfekt: varken du eller någon annan. Vi är människor.

–  Allting är inte logiskt – särskilt känslor och mänskligt beteende.

–  Vi begår misstag och fråga inte ständigt ”varför?”, utan vad du kan lära. Vad kan du bli bättre på och vilka egenskaper kan du utveckla hos dig själv?

–  Sätt händelser i perspektiv: det som är ett nattsvart just nu, kan vara det som leder till något bättre.

–  Det går inte att förändra andra.

Michael Larsen – livscoach