Skulle du ge dig in i ett oros härjat område med fientliga krigare i varje kvarter utan hjälm, vapen och skyddsväst? Hade du lutat dig mot tilltron på de goda krafterna i människan och lämnat alla försvar på hemmaplan? En sådan inställning hade snabbt gjort oss till enbart minnen hos nära och kära.

Vi har psykologiska försvar av en anledning. Världen är inte enbart ”ljus och kärlek”, utan även mörk, hänsynslös, manipulativ etc.

Jagempatin och det inre självförsvaret är grundläggande egenskaper för att kunna leva inom de sunda integritetsgränserna. Beståndsdelar för att kunna vara en hel individ.

Så hur får vi ihop ekvationen i vårt inre? Den mellan drömmar, längtan och kärlek på ena planhalvan – och ärrade relationsminnen från förr på den andra. Hur kan vi börja känna större än misstänksamhet, generaliseringar, hopplöshet och cynism?

Även om vi en dag träffar den mest fantastiska och inkännande personen, kan demonerna från förr sända sina automatiska spam och infektera våra sinnen. Frön av trygghet och tillit behöver tid för att kunna bli rötter, så att vi kan stabilt. Vi behöver få se dagar och månader, kanske t.om. år passera innan vi helt kan slappna av i tvåsamheten. Skyddsvästen runt hjärtat kan behöva kläs av i etapper.

Det bästa vi kan ge oss själva och varandra är ökad självinsikt i kombination med friska relationsvanor. Ord som överensstämmer med handling. Självkännedom är nyckeln!

Tankar min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Nästa webinar: Otrohet och när tilliten slagits i bitar. Torsdagen den 15/12 kl 20.00