empati, självkänsla

 

 

 

 

 

 

 

Att komma över och ladda ur känslorna för någon är inte något vi bara gör genom en fingerknäppning Det finns ingen fantastisk formel som raderar romantiska känslor och får oss att glömma. MEN, det går likt fysiska muskler att träna upp tankeströmmarna.

Under lång tid har vi vant oss vid att tänka och agera på ett visst sätt kring den som var vår partner. Nu är spelreglerna fullständigt annorlunda och hon eller han är den sista vi kan prata med och söka tröst hos när det blåser kallt. Det är en enorm omställning som tar tid att vänja sig vid.

Chock, sorg och tårar är psykets och kroppens sätt att rensa ut. Vi behöver ventilera för att kunna komma vidare på riktigt.

När vi blir lämnade i ett förhållande är det lätt att göra ett par saker som gör det väldigt, väldigt svårt för oss:

– Överdrivna anklagelser, riktade mot oss själva om varför det tog slut.

– Idealiserar den andra och förminskar oss själva, vilket skapar en obalans som trycker självförtroendet i botten. Från den här positionen vill vi sedan i desperation vinna tillbaka vår f.d. i tron att självförtroendet skall komma tillbaka. Vi blir avvisade och den nedåtgående spiralen fortsätter.

– Vi bygger vår självkänsla kring den andra personen, och inte runt oss själva. Kriser kan vara det som får oss att se vem som står där framför spegeln, vilket är ett fantastiskt tillfälle för utveckling.

Varje gång en nostalgisk, romantiserande, längtande, självanklagande tanke kommer upp, ersätt den direkt med att SE det som faktiskt inte var bra mellan er. Var han/hon verkligen så perfekt? Fråga dig själv:

”Vilken slags person vill jag vara? Hur vill jag att min framtid skall se ut och hur kan jag fylla vardagen med mening?(var så konkret som möjligt). Även om det inte omedelbart kommer upp några svar, så håll kvar vid frågorna.

Vid de tillfällen du kommer på dig själv med att överidealisera din f.d. och trycka ner dig själv, så gör 15 armhävningar och 20 situps (om du är på lämplig plats förstås). Jag skojar inte! Din mentala inställning och kroppen kommer att distraheras i rätt riktning och du kommer dessutom bli supertränad.

Vi behöver alla bli bättre på att uppmärksamma tankeflödet inombords och rikta det åt rätt håll. När vi bygger upp den förmågan blir friheten oändligt mycket större och vi står stadigt. Ditt värde som person är inte till utförsäljning.

Michael Larsen – livscoach