separation.se

Vad betyder det att vara närvarande i en relation? Innbär det att sitta mitt emot varandra i två timmar, se djupt i den andres ögon, händerna på partnerns bröstkorg och säga: ”jag ser dig!” Kanske för en del. Är det att ständigt prata känslor och göra allt för personen under samma tak? Och samtidigt vara kommunikationsvärldsmästare?

Närvaro handlar inte om perfektion. Utan om att vilja väl och vara medveten om egna beteenden. Öppenhet för utveckling. Stagnation dödar. Titta på naturen. Rörelse är liv. Relationer är inget undantag.

Hur många timmar per dag lägger vi inte på mail, sms och sociala medier? Bruset är förföriskt. En magnet som får oss att säga till personen mitt emot eller bredvid: ”jag är snart klar. Det är väl inte hela världen! Det är mitt sätt att varva ned.”

Närvaro visar vi bl.a. genom att ställa frågor om hur den andre mår, vad som upptar hennes/hans tankevärld och berätta om vad som finns i oss själva. Att dela med sig – generositet med sin person och vara intresserad av partnerns drömmar, oro, trötthet, längtan… Inte som en parterapeutisk teknik/strategi, utan för att det är viktigt på riktigt.

De ”små” sakerna är allt. Hur smakar maten hon eller han lagade till dig? Känner du ingredienserna? Såg du kaffet som lagades till dig på morgonen? Bilrutan som skrapades för att göra det bekvämare? Gester av kärlek. En post it lapp på spegeln som påminner om varför ni en dag drogs till varandra. Beröring som inte tvunget måste leda till mer än det som är.

Hur vill vi att den vi är tillsammans med skall må i vårt sällskap?

Vad är närvaro för dig?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare