självkänsla

relationer och grundinställning

Det är en tidig morgon vid havet i Thailand för några år sedan. Klockan är 06.30 och fötterna njuter i den mjuka sanden. Lugna steg, genomsvettig efter löprundan, pulsen sjunker och bär på lycka i bröstet kring vetskapen om att jag snart sitter och äter frukost, med mina just nu två sovande döttrar. Ett paradis av behagliga känslor, tacksamhet och tillräcklighet. Inget fattas mig. Allt finns här och nu.

Något av det bästa vi kan göra för en partner (eller blivande), våra barn, familj, vänner och oss själva, är att börja jobba på att bli tillfredsställda med den egna personen. Annars riskerar vi bli likt en icke simkunnig som hamnat på djupt vatten, som flaxar och slår med armar och ben. När livräddare närmar sig omöjliggör vi det även för dem.

Men vad betyder egentligen ATT VARA TILLRÄCKLIG INFÖR SIG SJÄLV? Ni som läst min blogg ett tag, vet att jag inte är något fan av det självabsorberande (me, myself and I), egocentriska och narcissistiska självkärleken.

Att avslöja det egna beroendet av överdriven (och hur ser det ut?) yttre bekräftelse från andra, ständiga känslan av beviskrav, är ett steg på vägen mot större inre frihet.

Vi behöver se för att kunna förändra.

Grundkänslan i kroppen att en partner inte är livräddaren. Utan att ni är två som simmar tillsammans bland morgonens första solstrålar. Och att det även kan ske på egen hand (simtag).

VANORNA – det där till synes obetydliga vi gör varje dag, som formar, skulpterar våra själar och kommer ut genom handlingar/beteenden. Uppbyggande vanor skapar tillfredsställelse på insidan. Så självklart men också enormt lätt att missa.

När känner du dig som mest tillräcklig? Vilka personer är runt omkring? Vad gör du i den självvalda ensamheten?

Minns tillbaka på ett tillfälle då du kände lugnet – bilden av ett fullt levande du. Upplevelsen av ett jag som vilade i kroppen, tankarna och känslorna.

Vilken pausknapp behöver toucha så att tillräckligheten kan ges utrymme för entré?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare