Hon har tidigt fått lära sig att spela på sin kvinnliga sexualitet. Det har gett ”utdelning” – fram tills nu. Linjerna i ansiktet framkallar panik. Liksom spegelgestalten i provhytten.

Han är en Mr Nice Guy som är övertygad att om han bara är snäll och omtänksam, så kommer hon alltid att stanna vid hans sida. Han är mästare i anpassningens konst. De egna genuina behoven är nedstoppade i flyttlådor.

Mannens psyke är i händerna på cynism och ilska, efter det att frun lämnat honom för hans bästa vän. Bakom känslorna som speglas på ytan, känner han sig ensam och maktlös. Men vreden upplevs som lättare att bära. En inbillad stryka genom aggressionen.

Kvinnan tror, nej är övertygad om att hon inte är värd ett dugg utan man, hus och barn. Hela hennes personvärde ligger fullständigt i händerna på de yttre omständigheterna. Den inre rösten har hypnotiserat:

”Jag är värdlös!”

Vi föds med olika personlighetskärnor och sedan skulpterar livsomständigheterna oss ytterligare. Vi bygger ”Sanningar” som vi troget håller fast vid. Inte nödvändigtvis för att vill det, utan för att de omedvetna krafterna är starka. De inarbetade föreställningarna visar sig särskilt tydligt i våra parrelationer. I tvåsamheten blir vi blottade och synliga – den mänskliga spegeln mitt emot trycker på känsloknapparna.

En dag (förhoppningsvis) börjar vi se och ifrågasätter våra mönster och reaktioner. Det kan vara smärtsamma erfarenheter som tvingar oss att känna klarare, årens mognad, barn som föds, en skilsmässa m.m.

Det sägs någonstans att vi föds två gånger i det här livet: den fysiska födseln och den där vi lär känna poängen med varför vi är här. När vi börja leva med öppna och mer insiktsfulla ögon. Resan från omedvetet till medvetet. Det där hjärtklivet förändrar vår syn på oss själva, partnern och relationer i stort. Brytpunkten där vi inte tar något för givet, utan kan andas in närvaro och tacksamhet.

Vilka väl inarbetade relationssanningar skulle du må bättre av att förändra?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Är du i behov av att få prata ut med någon? Kontakta mig på michael@separation.se