Bygg upp din mentala muskelmassa och lämna medberoendet

Muskelmassa byggs upp genom repetitivt tungt motstånd som bryter sönder muskelfiber, som under viloperioden skapar nya muskler. Här finns det stora likheter med våra psykologiska muskelgrupper!

När vi använder vår energi på att anpassa oss i osund relationsmiljö, kamouflerar vi oss för att inte ta för stor plats och därmed vara ”besvärliga”. Vi vill inte exponera oss för ilska, besvikelse, smärtsam tystnad, anklagelser etc.

När vi kliver in i den psykologiska zonen när vi har bestämt oss för att göra upp med ohälsosamma relationsmönster, kommer motståndet oundvikligen. Våra emotionella muskler kommer att belastas och vi kommer kort efteråt att få en träningsvärk som skriker: ”aj! sluta! Gör inte om det där!”

Värken är en tydlig signal om att du är på rätt spår. Din psykologiska motståndsrörelse vill ha tillbaka den relativa tryggheten som existerade innan du bestämde dig för att bryta med det som gjorde att du sjönk ihop.

Vi sjunker ihop både kroppsligt och emotionellt när vi befinner oss i en medberoenderelation! Vår självständighets-muskelmassa har förtvinat under kamouflagenätet, och när vi kliver ut och belastar, sker det positiva saker, även om vi inte omedelbart ser något resultat.

Bygg upp din fysiska hälsa och kroppshållning parallellt med din självförtroendemuskulatur. Låt de två få verka tillsammans och rör dig bort från det som förminskar ditt liv, samtidigt som du vandrar mot något oändligt mycket bättre.

Det är svårt att bryta medberoende. Gamla vanor tar tid att bryta och motståndet kommer att utmana dig mentalt på ett sätt som kan få dig att tvivla på allt. Fortsätt framåt! Tyngderna kommer att bygga upp dig. Ett steg i taget! Tid och repetition.

Dölj inte din skönhet under självförminskandets slöja, bara för att det passar någon annan.

Michael Thor-Larsen – relationscoach