Detta är självförverkligandets och åsikternas tidsålder! Aldrig förr i mänsklighetens historia har vi kunnat ägna så mycket tid åt att fundera över våra relationer, varför andra människor beter sig som de gör, hur de kan ha ”de där” åsikterna, vår egen person, inredningsdetaljer, resmål, karriär, barn, kläder, skönhet, njutning…

Tack vare tekniken så har vi en enorm tillgång till information. Och tillgång till andra människor! Ett par svep bort ligger ett efterlängtat köp, en film, låt och en potentiell dejt. Ett svep bort och vi kan få omedelbar bekräftelse. En uppladdad bild, lite text och så drösar det in röda hjärtan och därmed dopaminpåslag. Men mycket är krusningar på ytan! Information är inte detsamma som kunskap/insikter!

Och aldrig förr har vi exponerats så mycket för andras åsikter som nu. Jag ser kommentarerna på en känd bloggares sida och läsningen är till stor del sorglig med alla personangrepp. Är det konstigt att det är krig i världen när det krigas i kommentarsfält? Allt är speglingar!

Som sagt; alla dessa bilder och kärleksråd! Ja, jag är själv en del av det och tänker på att mina ord faktiskt kan rädda eller stjälpa förhållanden. Allt vi läser om och hör från både främlingar och vänner, har ett psykologiskt inflytande som medvetet eller omedvetet etsar sig fast. Ofta dras vi in i tron att någonting är fel, eftersom ”de flesta” andra har det så fantastiskt. Se bara på Instagram! Se bara hur mysigt de har det i solfåtöljen på den underbara Medelhavsön! Vi läser och tolkar det som om de har ett oslagbart förhållande.

Men det vi ser är fragment! Små, små bild/textrutor av en oändligt mycket mer komplex verklighet. Och så jämför vi våra egna liv med de andras ”perfekta” 1.50 minuters livstrailers. Och så känner vi oss otillräckliga och ibland totalt misslyckade. ”Varför har inte jag en sådan lägenhet/våning?! Varför har inte jag ett förhållande? Varför får inte jag det att fungera med någon? Den där klänningen, väskan…kroppen…”

Vi blir rastlösa och det kliar i våra kroppar och själar efter allt det som vi borde ha. Vi blir irriterade på partnern som inte lever upp till relationsråden. Vi känner oss värdelösa som inte lyckas hålla samman, eller stannar kvar i det destruktiva fastän vi vet hur fel det är.

Så mycket vi vill hinna med och så mycket lycka vi vill hinna känna! Eller bara närvaron från en person som verkligen är där, utan rastlösa och själviska agendor.

Låt oss slå av på takten för ett litet ögonblick – en söndag som denna. En dag som aldrig mer kommer åter! Fråga dig själv: vad har jag? Vem/vilka har jag i mitt liv som smittar med glädje och inspiration? Vad kan jag? Vilka egenskaper bär jag inombords som en annan skulle njuta av att få ta del av? Vad har vi – du och jag som vi aldrig vill skiljas ifrån? Vem är jag utan måsten och borde?

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar ikväll söndag den 8 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach