Hopp, förälskelsekemi, emotionell distans från en partner eller en f.d. sådan, ett nedsatt självförtroende, förlorad integritet och ett ständigt analyserande, är den perfekta medberoendecocktailen. Vi har bränt oss på den destruktiva relationsplattan men vi återvänder för en omgång till. Och en till!

Mixen av en hjälpare inombords och gränser som har raderats ut därför att vi kämpar med att nå fram till personen som inte är ”här” (i relation till oss), är förödande.

Det är antagligen inte första gången som vi tar ett par klunkar till av det emotionella nervgiftet som gör oss medberoende.

Vi testar nya strategier, söker råd på nätet och pratar med vänner. I bästa fall vet vi att vi måste gå åt ett annat håll, men när den som vi är förälskade i, eller inbillar oss vara förälskade i, bombarderar oss med dubbla budskap trasslar vi in oss.

Hjärnan har en märklig förmåga att höja värdet på den eller det som är utom räckhåll. Vi skapar en aura av mystik när vi inte får svar på meddelande, när vi ser fragment av personens liv på sociala medier, och tillåter hoppet om att han/hon ska ändra förhållningssätt och äntligen möta oss på riktigt.

Det är bortom logiken, men vi kan demystifiera genom att se vad det verkligen handlar om: att vi människor har ett oerhört starkt behov av att få upprättelse när vi har blivit sårade och bortstötta.

Vi behöver bli mycket bättre på att se omständigheter och människor som de är, och inte hur vi önskar att de vore.

Våra egon är enormt potenta och avskyr avvisande, icke förklaringar och att inte få bekräftelse ”efter allt omtänksamt och kärleksfullt som vi har gjort för honom eller henne. Jag förtjänar att åtminstone få veta varför.”

Egot lockar oss: ”han/hon har så fantastiskt fina sidor, är den ende för mig och jag kommer aldrig att kunna bli lycklig igen. I alla fall inte utan X!”

Och så slår vi oss emotionell blodiga genom att gå tillbaka vid minsta vink från den som är alldeles för trasig för att kunna ge oss det som vi verkligen behöver.

Vår egen trasighet kommer inte att helas genom en annan människas trasighet.

Våra nära relationer har en enormt stark inverkan på vårt mående och därför behöver vi vistas i en relationsdynamik som skänker lugn.

Se upp så att du inte blir beroende av din egen neurokemi: känslomässiga berg och dalbanor, återföreningssex, nya löften och återkommande kaos som du ser som din uppgift att lösa.

Livet är väldigt kort – vem ska du dela din ovärderliga tid med? Hur ser ditt eget sällskap ut?

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar söndag 1/4 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach