mer än ord

Trodde att jag hade koll på läget: att jag var stabil som en klippa, gav den rätta uppmärksamheten i förhållandet och visste hur man gav och tog emot kärlek. Jag hade fel! Det är få misstag jag inte gjorde.

Det är så lätt att bli fartblind i vardagen, vara uppslukad av allt det praktiska: arbete, matinköp, lämning/hämtning dagis och skola, renovering, förberedelser av middagar för släkt och vänner etc. Listan på vardagsmåstena är för de flesta lång och det är lätt att förlora sig själv och förhållandet på vägen. Vi missar lyckan i jakten på att vara lyckade.

Nu när jag ser tillbaka, hade det inte gått att ge de råd och den hjälp jag ger om jag inte böjts flexibel i helvetets eldar. Visst låter det dramatiskt, som en scen ur ”Sagan om ringen” eller liknande? Men för den som nyligen genomgått eller är mitt uppe i en separation eller skilsmässa känns det ofta som inget mindre än ett helvete.

Skriver om det jag gör för att jag känner fällorna och vet hur man reser sig igen efter att fallit hårt. Mitt syfte är att hjälpa andra landa rätt och på sikt leva större och mer medvetet än tidigare.

Mina vikigaste insikter? De kan låta självklara, men också lätta att glömma:

– Ta aldrig någon eller något för givet.

– Det går alltid att resa sig upp igen – hur illa det än ser ut.

– Lägg aldrig energi på någon som inte anstränger sig för att vara en del av ditt liv (lätt att   säga, men något som måste få sjunka in.)

– Ett förhållande utan djupare bekräftelse och kärlek är ohållbart.

– Lägg aldrig ditt värde som person i händerna på en annan.

Michael Larsen – livscoach