De flesta av oss går igenom olika utvecklingsfaser när det gäller våra kärleks/parrelationer, därför att synen på livet, oss själva och andra går från omedvetet till medvetet (närvarande). I bästa fall är det så!

Jag kan se hur jag själv har förändrats genom mitt skrivande. Det är som orden som kommit till uttryck, gjort något med min insida och därmed med mina val.

Skulle vilja ge dig några saker att reflektera över:

Våra kärleksrelationer är enormt influerade av förväntningarna vi har.

Någon sa någonting väldigt klokt till sin partner: ”Jag känner tillit och trygghet när jag vet att du är mån om och tar hand din egen person.”

Livet gör att vi kommer att möta några olika typer av relationer:

  • Idealiserad kärlek: den vi ofta upplever i tonåren, men även senare under resans gång. Den har ofta sitt ursprung i Hollywoods filmproduktioner och sagorna. Det är en retuscherad kärlek där photoshop med sitt ”spot healing brush tool” fixat alla skavanker. ”Någon förväntas att fylla mitt liv med kärlek, skönhet, mening och materiell rikedom.” Våra ögon har ännu inte öppnats helt därför att romantikruset förför så skönt.
  • Dramakärlek: är relationen som ständigt kastar oss mellan hopp och förtvivlan. Den slår av och på dopaminhalterna i hjärnan. Liksom en rad andra ämnen! Vi lever i ett slags bipolärt rus, som får oss att fullständigt tappa riktningen! När det är lugnt mellan dig och partnern är det som om du befann dig i paradiset (även om du egentligen bara befinner dig i en lugn normalitet). Vi luras alltså att tro vi har det bättre än vad vi har det, därför att vi pustar ut från det tillfälliga mörkret.
  • Praktiskt men själlöst: kärleken är borta (om den ens någonsin funnits) men projektet familjen drivs vidare, därför att boendet är bra, liksom ekonomin och den sociala rekvisitan. Det är dött på insidan, och kanske tankar vi på kärlek och attraktion från en affär utanför. Bekvämlighet och rädsla är några av de drivkrafter som motiverar oss att stanna.
  • Närvarande kärlek: en gåva som får oss att känna lust och mening. Befriade från den kroniska otillfredsställelsen och rastlösa jakten efter någonting bättre. Vi är här! Hemma tillsammans med en annan människa som dagligen väljer ”vi”. Kommunikation är i den här typen av relation någonting oändligt mycket mer än ord.

När vi kan se och lyssna inåt kan vi börja förändra väldigt mycket av vår värld.

Känner du igen dig i någon/några av dessa?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Webinar om Kärlek och Relationer den 6/12 – Du är varmt välkommen!