Kvinnan på nittiofyra år ser med en smittande värme på mig och säger: ”Det är aldrig för sent att lära sig någonting nytt. Jag läser fortfarande böcker och söker information på internet. Jag kan sitta i min lilla trädgård eller i soffan och reflektera över hur mycket det finns att njuta utav. Michael, ge dig ut och gör det du är menad för! Vänta inte!” Hon har en glöd i ögonen och rösten, som inte ger mig några ursäkter till att söka bortförklaringar.

Under mina föreläsningar brukar jag säga att ett av de stora hoten mot våra parförhållanden, är stagnation. När en av partnerna börjar att jobba med sig själv och utvecklas – och om den andre då inte hänger med, utan istället lite nonchalant säger något i stil med: ”Ja, det blir nog bra…” Eller inte ens ser vad som är på väg att ta form. En trött inställning har kostat många relationer.

Det bästa vi kan göra för vår partner, och framförallt oss själva, är att se det livsnödvändiga i att vara nyfiken och lyssna till det som inspirerar. Tänk bara på frågan: ”Vad ger mitt liv mening och värt att leva?”

Vi är på den här jorden ett kort, kort ögonblick: vad gör dig lycklig? Vad ser du dig själv göra? Vilka människor är nära? Hur använder du tiden – en dag som denna? Skynda inte bara förbi frågorna!

Försök inte att pressa fram ett intresse och entusiasm i en annan. Det fungerar aldrig! Visa istället genom ditt sätt att vara. Gör det du behöver göra. En partner som ser och gläds åt resultatet, flätar sköna band av samhörighet.

När vi hittar oaser för att tanka på oss själva, förändras allt omkring, därför att våra attityder formar verkligheten. Vad har vi att ge om vi är energitomma, ointresserade, uppgivna och bittra?

Mannen på femtio-plus berättar att skilsmässan tvingade honom att göra upp med sitt ”gamla” liv: ”Jag jobbade alldeles för i min roll som chef. Jag var oengagerad i det mesta utanför arbetet och tog min dåvarande fru för givet. Allting var ett projekt. När hon lämnade mig, kändes det som om en bottenlös avgrund öppnade sig. I panik började jag läsa böcker om personligt växande och besökte yogaklasser. Insåg att jag levt som en blindgångare i mitt förhållande. Tänk att det var något så fruktansvärt dramatiskt som behövdes för att jag skulle vakna.”

Vare sig du lever i ett förhållande eller är singel; sluta aldrig att se och lyssna till de ”små” sakerna. Njut av barnens skratt, kaffet framför dig, musiken i bakgrunden, fötterna mot underlaget då du tränar, andetagen, orden i en bok eller din smartphone… Du blir en levande person att vara nära du ger näring till dig själv.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se