Ett förhållande som enbart grundas på en praktisk/ekonomisk överenskommelse gällande boende, ekonomi, föräldraskap… kanske någon som neutraliserar ensamhet? Aktiebolaget du och jag. Och/eller en relation som likt ett show room där någonting snyggt visas upp för att kommunicera:

”Se hur lyckad jag är!”

En egorelation har som poäng att upprätthålla omgivningens bild, liksom den egna; av framgång på kärleksområdet. Kanske hypnotiserar det fantastiska sexet till att tro att det bygger på kärlek när det enbart handlar om passion och attraktion. Eller så saknas den fysiska närheten, och materiell trygghet blir den enda stjärnan på himmeln. Liksom känslomässiga luckor i oss själva som vi vill täppa igen genom en annan person.

Det som oftast händer med tiden i bolagsrelationer, är att en av parterna börjar längta efter någonting mer och önskar en fördjupad kontakt.

Cirka 70 % av alla avslutade relationer sker på kvinnans initiativ, så det är inte svårt att föreställa sig vem det är som vill ha utveckling. Om han/hon inte vill se och avvisar partnern med:

”Komplicerad, ålderskris, aldrig nöjd, jag som gör allt….” blir det oerhört svårt att kunna fortsätta som par.

Personen som vill ha en radikal förändring eller som bestämt sig för att gå, har nästan alltid kämpat med sina känslor av ensamhet i tvåsamheten under flera år.

Insikten om att livet och tiden i den här formen, inte varar för evigt gör det ohållbart att ha en egorelation.

I ett samhörighetsförhållande ingår en djup emotionell kontakt, stunder av förundran, man har nära till skratt, det finns vänskap, en kärlek som är omöjlig att någonsin byta tillbaka till en egorelation…När man har upplevt skillnaden kan man aldrig backa.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se