Det finns ett liv efter narcissisten

//Det finns ett liv efter narcissisten

Det finns ett liv efter narcissisten

”Var det bara jag som överdrev och är jag alldeles för känslig?”

”Mina vänner och familj skulle tycka att jag är galen om de visste allt som hänt.”

”Hur ska jag kunna lita på någon igen efter allt detta?”

Kvinnor och män har lyckats lämna den karismatiska, kompetenta, charmiga, smarta, vackra, inkännande, verbala, mjuka, förstående…och hänsynslösa, själviska, kronisk bekräftelsesökande och manipulativa härskaren.

Det finns ett liv bortom rädsla, skuld, skam, tvivel och osäkerhet. Resan bort från den narcissistiska personen är kantad av självrannsakan och frågor som: ”var det jag som gjorde henne/honom så?”

”Varför drogs jag till x från början?”

En n-person består utav en Dr Jekyl och Mr Hyde: två motsatta skepnader, vilket är skrämmande. Vem är hon/han egentligen? Vilket är det rätta jaget?

Krafterna som driver en narcissist är: ”jag vill ha! Jag har rätten till! Jag bryr mig inte! Jag står över de flesta andra!”

Förmodligen levde du under lång tid med tron att din kärlek skulle kunna rädda henne/honom. För emellanåt hade ni ju det helt fantastiskt tillsammans. Stunderna av passionerad återförening. Ingen annan hade ju en sådan förmåga till att lyssna! Och ingen annan såg till att göra dig så beroende!

Det kan ha gått månader eller t.o.m. år och de nattliga mardrömmarna som i en del fall är mixade med en längtan: ”tänk om vi bara!”

En narcissist älskar inte dig! De älskar kickar och uppmärksamhet! Gör upp med illusionen om att alla innerst inne är goda och vill väl.

Det är i de dagliga handlingarna som en person visar vilka de är. Inte genom din längtan efter hur hon/han skulle och borde kunna vara.

För dem som levt tillsammans med en n-person är det inte ovanligt att drabbas av PTSD (Posttraumatisk Stress Syndrom) eftersom våra fysiska och psykiska system har varit utsatta för enorma stresspåslag. Ett känsloliv som farit upp och ner i den psykologiska hissen: ena minuten dyrkad för att i nästa kränkas. Det ställer till det i våra hjärnor!

För att läka behöver vi få prata av oss med någon som förstår och som kan hjälpa oss att räta ut alla frågetecken.

Du kanske manipuleras genom barnen, pressas ekonomiskt, förlöjligas, hotas, emotionella gränser som kränks och en rad andra härskartekniker, men en sak är säker: tid, avstånd, kärleksfulla människor nära kommer att göra det lättare för dig. Liksom kunskapen kring vad du har varit med om.

Troligen så kommer n-personen att utsätta dig för ”hoovering” (dammsuga in dig igen), och även om känslorna försätter dig i tveksamhet, så finns det bara en sak att göra: rädda dig själv från narcissistens förlamande nervgift.

Livet efter narcissiten – webinar tisdagen den 13/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

By |2021-04-12T16:33:01+02:00april 12, 2021|Blogg|10 Comments

10 Comments

 1. Mitt2021 12 april, 2021 at 17:25 - Reply

  Att dras in i det hela med en N-person gick snabbt. Att anpassa sig gick väldigt lätt. Men att dra sig ur, att gå mot andra hållet tog tid. Att läka tar mycket längre tid än vad det tog att dras in i livet med honom.
  Men att ha valt en ny väg, att ta tiden till att läka är verkligen värt tiden. Det får ta tid. Jag ska inte vända tillbaka till honom fler gånger. Aldrig!

 2. Mina 12 april, 2021 at 20:56 - Reply

  Är det vanligt att n-personen hittar en ny flickvän/pojkvän o helt plötsligt är som förändrad o gör allt för denne.

 3. Henrik 13 april, 2021 at 10:42 - Reply

  Jag är mitt inne i PTSD fasen. Jag har aldrig tagit droger men i mitt gamla jobb träffat många med tunga drogproblem och jag känner såväl igen mig. Det kliar bokstavligen talat i kroppen och att koncentrera sig på något en längre tid är närmast omöjligt. Trots alla samtal och allt jag läst både om den n-person jag levt med i 10 år men också om min stora brist som är en del av vår separation så skulle jag lätt gå tillbaka till henne när som helst och försöka igen för 3-4 gången. Kraften är så enormt stor och jag har upplevt den stora stora kärleken i livet. En del menar att det inte är riktigt kärlek men i mitt fall har det definitivt varit det. Också. Men trots det så har det inte gått och jag tog mig ur på ett fult sätt. Det enda sätt jag trodde skulle fungera. Nu kämpar jag bokstavligen talat för hälsan och för att överleva känslomässigt och kravla mig vidare i livet.

  Ser mycket fram mot kvällens webinar.

  • Mitt2021 13 april, 2021 at 11:37 - Reply

   Henrik, känner så igen mig i det du skriver, det du känner. Det är fruktansvärt jobbigt! Men tro mig det blir bättre. Men det är tufft och det tar tid. Lycka till.

 4. Henrik 13 april, 2021 at 14:01 - Reply

  Hej och tack för stödet. Som det behövs. Jag kommer klara det men oj oj vad jobbigt det är! Skulle gärna gå med i någon slags stödgrupp och få stöd och stödja andra i liknande situation.

  @Mina.

  Min mycket ringa erfarenhet av mitt ex är JA. När en n-person väl insett att hen inte kan få eller av någon anledning vill få tillbaka den andre så går dom snabbt vidare. Det tog mitt ex några veckor att hitta en ny och florera överallt på sociala medier och på flera kontaktsidor, delvis ”omgjord” med nytt utseende osv osv. Väldigt exctenriskt också minst sagt (dvs lättklätt och utmanande) Jag själv har lagt ner alla sociala medier och har varken FB, Insta eller Twitter så jag vet detta genom en vän som bara kort berättade. Att själv ha sociala medier och se det hela måste vara olidligt jobbigt så lägg ner det hur jobbigt det än är. I alla fall tillfälligt.

  • Mitt2021 13 april, 2021 at 15:18 - Reply

   Ja det är jättejobbigt Henrik. Vet precis vad du går igenom.
   Ja man skulle vilja hjälpa andra som går igenom samma sak, och även få andra att se tecknen på en N-person.
   Själv anpassade jag nästan ihjäl mig…Efter att bestämt mig att lämna blev det många många återfall. Men nu är jag på andra sidan och mår bättre än någonsin.

 5. Mia 14 april, 2021 at 20:47 - Reply

  Har läst mycket om n-personer på sistone men blir inte riktigt klok på om det är en sån jag är tillsammans med. Men det är verkligen en berg o dalbana, från översvallande kärlek till att få höra nwdvärderande saker, att man aldrig är glad och bara klagar. Jag blir väldigt stressad av honom och har mått dåligt pga denna relation i ett par år nu. Vill bryta upp men kan inte just nu då jag inte vill slänga ut honom pga att han är arbetslös. Tiden står still just nu, vill bara vidare och kunna andas och känna harmoni igen. Det känns som att detta är en dold form av narcissism som inte går att ta på, men relationen äter upp mig.

 6. Henrik 15 april, 2021 at 08:21 - Reply

  @ Mia

  Jag ville inte, vågade inte lämna men efter sex år och trots att vi har en 8-åring tillsammans så lämnade jag i januari . Flyttar nu tillbaka till Stockholm från närliggande stad (där min barn sedan innan bor).
  Det gör så otroligt ont att lämna henne och vår son som hon har vårdnaden om och kommer spela ut mot mig. Livets värsta kris. Men jag måste. Så många år framför mig och upp och ner så mycket i flera år. Hot,
  Ultimatum osv. Ett tips är att köpa Michaels bok och lusläsa. Min är så mycket understruken och så mycket bekräftar det jag har känt innerst inne så länge. Lyssna också på 25 min avsnittet i podden Älskade Psykopat om just narcissicm. Det var det avsnittet som väckte mig ut min fångenskap.

 7. Zenit 26 april, 2021 at 12:48 - Reply

  Tack alla för att ni delar med er. Känner så väl igen mig i det ni skriver.
  Mår emellanåt så otroligt dåligt över hur allt har blivit för mina barn som nu används i och drabbas av det psykologiska och även ekonomiska våldet som riktas mot mig.
  Precis som du skriver Mitt2021 så har det hittills tagit mycket mer av mig och min hälsa att ta mig loss än vad det kostade när jag var i det.
  En bodelning som aldrig tar slut, är en del av spelet.
  Särskilt svårt är det att se hur nya offer dras in i förhållanden med min förövare och att de sedan nästan som i trans köper alla lögner och t.om. kan agera mot mig och barnen som blir även deras ”fienden”.
  Kan rent intellektuellt förstå mekanismerna, men känslomässigt är det väldigt svårt att hantera. Det blir fel i fall man agerar och fel i fall man inte agerar…

 8. Henrik 27 april, 2021 at 14:13 - Reply

  @Zenit. Jag kan bara säga att jag förstår dig och är också i ett läge där min jag verkligen är på gränsen tror jag av vad jag klarar av. Det som aldrig skulle få hända är på väg att hända – att vår son kommer emellan… Jag är helt maktlös och kan bara försöka hålla mig lugn och acceptera läget. Något annat går ju inte mot en n-person. Att resonera går inte. Alla beslut är ensidiga och det är helt låst i all kommunikation (helt utfryst). Och som du säger – andra runt ser det inte. Jag undrar om jag gjort fel och tar på mig all skuld och önskar att jag var kvar i förhållandet ändå. Trots att det var destruktivt. Men då visste jag i alla fall. Nu vet jag ingenting utan får bara ”order”. Men kanske lägger sig allt med tiden… En naiv förhoppning…

Leave A Comment

X