Mannen säger till mig: ”jag har precis lyckats komma undan cancern. Det var nära att jag strök med! Hela min världsbild har förändrats till det bättre. Tänk att jag skulle behöva bli sjuk för att upptäcka att jag inte levt! Det är sjukt!” (med ironi i rösten).

Häromdagen var jag ute och åt tillsammans med min ena dotter och det var en av de där stunderna som jag aldrig kommer att glömma. Då allting smalnas av till det som verkligen betyder någonting: kärlek, närvaro, glädje, energi, förundran…Mitt barns älskade ansikte.

Det är många som just nu känner av stress, är fast i bilköer, ett trångt pendeltåg, oro för framtiden, ett förhållande som skapar oändligt mycket mer frustration och ensamhet än upprymdhet. Oavsett tempot i våra tankar/känslor och det omkring oss, så finns det saker som är nödvändiga att ta till sig:

Ingenting av det du har nära är självklart. Ingen person eller situation kan tas för givet. Om vi gör det kommer förr eller senare dagen: ”varför var jag inte mer uppmärksam och avslappnad? Varför skulle allt vara så perfekt att jag missade nuet?”

Njut av kaffet, barnens skratt, middagen, rösten, löprundan, dina hjärtslag…

Jag pratade med en person och insåg att det är exakt det här det handlar om: samtal som lyfter, igenkännande, den djupa känslan av utbyte, förståelse bortom det uttalade, lugn, sammanhang, inspiration och vetskapen om någon.

Det är inte bråttom men viktigt. Så viktigt.

Snart är det jul. Igen! Ett år sen förra gången. Visst gick det snabbt? Vad fyllde du timmarna och dagarna med?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata  med Michael – michael@separation.se