”Alla människor är innerst inne goda. Alla har lika värde.”

Det sitter djupt inom de flesta av oss och vi matades tidigt i livet. Det är en filosofisk grundpelare i det här landet. Det är på många sätt en vacker tanke, men enligt mitt sett att se på det, ser verkligheten annorlunda ut.

De allra flesta är bra människor och vi föds med lika värde; men längs med livets väg bestämmer våra handlingar om vi är lika värdefulla som medmänniskan.

Anledningen till att jag tar upp detta ämne att det romantiserade filtret som många av oss går runt med, och som lätt gör oss medberoende.

”Hon kränkte och manipulerade mig redan efter kort tid in i vår relation, men jag valde att fokusera på de fina sidorna hos henne.”

”Han dricker alldeles för mycket och har ett fruktansvärt humör, men jag ser potentialen i honom.”

Det är skillnad på sanning och verklighet! Sanningen är att vi bör älska varandra, men verkligheten är att det finns de som inte har den minsta aning om vad empati och kärlek är. Det finns de som är fullständigt ointresserade av att lära sig språket av medkännande.

Vi kan leva ett helt liv med att hoppas på att den som inte respekterar våra gränser och som behandlar oss som om vi saknar värde, en dag ska förändras.

Se andra för vilka de är genom sina handlingar, inte enbart genom vackra ord och löften om att: ”nu har jag förändrats! Jag har äntligen förstått!”

Många av oss (jag har själv fastnat där vid flera tillfällen) nöjer sig med tillfällig lindring, kortvarig emotionell tillfredsställelse för att slippa konfronteras med den psykologiska smärtan i att se hela personen. Fragment av härliga sidor i en partner kommer inte göra att du sover gott om nätterna.

Hur är hon eller han över tid?

Jag menar inte att vi ska döma någon, men för vår egen och barnens skull, behöver vi i många fall se klarare, och inte låta löften och attraktion berusa oss.

Det är inte tanken som räknas, utan handlingen!

En reservation till det som jag skrivit ovan: den dömande och cyniska personligheten behöver träna sig själv att se de vackrare sidorna i andra och livet. Det här blogginläggets budskap riktar sig till dem som riskerar att låsa sig i medberoende.

Medberoende & konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar onsdagen den 15 september klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach