Under inlägget ”ANSTRÄNGER DU DIG FÖR RÄTT PERSON?” kom det in några kommentarer och frågor, som jag tänkte beröra lite närmare. Frågorna tar upp saknad, förlorad självkänsla och det här med att kämpa för att vinna någons kärlek.

Jag skall inte gå i fällan att komma med ”5 snabba steg för att komma över ditt ex” och liknande. Det fungerar inte så! Är som jag sagt tidigare, ingen anhängare av quick fix.

Hjärtesorg är en process som tar TID. Våra personligheter är olika skulpterade och vi hanterar därför motgångar olika. Det finns inga universalrecept.

Det finns ett engelskt ord som heter ”assertion”, som enligt min trubbiga översättning skulle kunna vara något i stil med: SJÄLVHÄVDELSE. Självhävdelse betyder bl.a att kunna vara i sina känslor (även de tunga och smärtsamma), och samtidigt kunna säga till sig själv: ”Här står jag! Det här är min plats! Min självkänsla förblir intakt oavsett andras beslut.”

En terapeut sa en gång till mig: ”Michael, du behöver bli mer narcissistisk!” Hon menade att jag måste bli mer egoistisk i vissa avseenden när det gällde relationer. Jag säger detta för att om du tillhör dem som kämpar och kämpar för någon som inte är känslomässigt tillgänglig, så skadar du dig själv. Det kan vara på sin plats att mobilisera en del sund ilska. Inte ilska som vänds mot någon annan eller dig själv, utan ilskan som säger: ”Här går min gräns! Detta är vad jag är värd!”

Vad är priset som du är villig att lägga på den där flygbiljetten som saknar destination?

Du behöver aldrig göra dig själv känslomässigt avstängd eller inta en cynisk attityd till kärlek och relationer. Ha alltid för ögonen att kärlek inte är något du skall behöva be om. Kärlek är ett naturligt flöde, som bara finns där. Rikta den mot en person som tycker att du är världens mest fantastiska och attraktiva människa.

Michael Larsen – livscoach