Får ofta frågan: ”vad ska jag vara uppmärksam på i den som jag håller på att lära känna? Hur ska jag göra för att inte ännu en gång dra till mig någon som inte är bra för mig?”

Först av allt: det är lätt att bli skuldbelagd av andra och sig själv för att vi blir intresserade/förälskade i en person som inte är bra för oss. Vi utgår från att det måste vara något fel på oss när vi landar i ohälsosamt förhållande. Det behöver inte alls vara så att felet ligger hos oss, utan i att det finns någonting som heter otur. Och att människor till 99 procent av fallen inte visar hela sin personlighet det första året i en relation, utan det som är smickrande. Därför är det lätt att trampa på emotionella minor!

Men om det finns mönster som är ständigt återkommande är det dags att slå av på takten och söka inåt.

Vi behöver bli mer vaksamma på våra instinkter, känslan i magen som kommunicerar om detta är bra eller inte. Vi behöver utveckla självkännedom och inte enbart vara styrda av attraktion och lustkänslor. När vi gång på gång kör mot orange ljus och inte stannar vid rött, kommer vi helt säkert att bli djupt sårade.

Frågan som vi alla bör ställa med jämna mellanrum: ”vad för slags liv vill jag leva? Vad gör mig i grunden avslappnad, trygg, harmonisk och lycklig? Vilka sorts människor får mig att må bra?”

När oro ständigt maler runt i våra tankar och tömmer oss på energi, är det inte rätt förhållande. Om dejten eller den du är tillsammans med växlar mellan komplimanger och nedvärderande ord och gester, är det dags att röra sig i en annan riktning. Det handlar om din känslomässiga överlevnad!

Varningsljus i en dejt eller förhållande:

  • Kvinnan eller mannen som ständigt pratar om sitt ex.
  • Personen som behandlar dig som en drottning/kung under dejten, men som kylig/kränkande mot främlingar (t.ex. personalen på en restaurang).
  • Hon eller han som dricker för mycket och visar på drag av personlighetsförändring.
  • Dejten som hela tiden pratar om sig själv och sina prestationer. Och visar tecken på osunt bekräftelsebehov.
  • Oförmåga till självreflektion – när en person inte ser orsakssammanhang: ”mina handlingar påverkar andra på det här sättet…”
  • Personen som ger dig subtil kritik och ifrågasätter din person.
  • Ord och handling som inte matchar varandra.
  • När du i ett tidigt skede ständigt överöses med komplimanger och exklusiva presenter.
  • När mycket av din energi går åt försöka klura ut vad som egentligen händer.

Det handlar inte om att vi ska döma och värdera andra, utan bli bättre på att läsa av: ”det som jag nu ser och upplever, vad kommer det att göra med mitt liv inom en treårs period? Kommer den här personen att bli till ett renoveringsprojekt som aldrig tar slut, där jag ständigt tvingas leva på hoppet om förändring?”

Stanna upp och ta tid för att lyssna till det som sägs mellan raderna. Hur får det dig att känna?

Varningssignaler i en dejt och att lita på magkänslan – webinar ikväll söndag klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach