”Jag vet allt om dig!”

”Du är överkänslig!”

”Jag känner dig bättre än du känner dig själv.”

”Jag vet att du innerst inner älskar och inte kan vara utan mig.”

”Jag är ett kap! Vem skulle du vara utan mig?”

”Det är du som får mig att bli så här!”

Målet är att du ska känna dig osäker djupt in ryggraden, så att du anpassar dig och därmed gör som han eller hon säger.

De kan vara oerhört verbala, välklädda, pedantiska, viljestarka till tusen, ”experter” på andra, konspiratoriska, socialt kompetenta, charmörer och älskar att samla på dyrbara saker. Listan kan göras lång!

Ibland säger de saker som: ”Min advokat kommer att kontakta dig!”

Viktigt att poängtera: personer med dessa egenskaper är inte per automatik narcissister. Vi behöver vara försiktiga så att vi inte slarvar med etiketter och diagnoser.

Ett av mätinstrumenten när det gäller en narcissist; är hur vi mår i deras sällskap. Det är inte ovanligt att vi kan pendla mellan upplevelsen av att vara utvalda och satta på piedestal, för att senare känna oss förbrukade, förödmjukade och värdelösa.

En N person tvivlar inte på sig själv (i alla fall inte medvetet). Långt, långt därinne försöker de med alla tänkbara medel att täcka över ett osäkert jag. Genom att servera dig skam, kan de föra dig ur kurs och som bonus förhärliga bilden av sig själva.

När dina logiska argument i ett samtal är starka, kommer N personligheten att attackera din karaktär.

Ett bra självförtroende går att spela, men inte en stark självkänsla.

Kvinnan står där med en hårt slagen puls, matt i kropp och själ och frågan: ”Hur kunde jag gå med på detta?!” Gång på gång försöker hon få mannen att förstå henne, men det slutar alltid med envägs -kommunikation som tömmer henne på energi. Dialogen, eller rättare sagt; monologen, får henne att känna sig korkad. Men hon har börjat se med klarare ögon och säger till sig själv: ”Det går aldrig att vinna över en person som honom. Han tillåter det inte, därför att allt handlar om honom!”

Går det att ”omvända” en narcissist genom kärlek? Många har försökt och tappat bort sig själva på vägen. Hitta den genuina kärleken till dig själv så att du får styrkan att gå åt ett annat håll. Bränn inte fingrarna på medberoendets heta platta.

Den destruktiva attraktionen mellan en högkänslig/empatisk personlighet och en narcissist – webinar söndagen den 16/8 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach