”Skillnaden mellan en pojke och en man är att pojken försöker och mannen är. En för mig sann man kan både kan vara i sin styrka och sårbarhet. Något av det sexigaste som finns är en man som har tänkt till kring livet och reflekterar kring vem han är. Inte en som ständigt valsar runt och filosoferar, utan som kombinerar sitt djup med handling.”

Genom mitt arbete får jag väldigt mycket information och insikter kring vad många kvinnor söker i en man, och det som slår mig är att vi män; generellt sätt oftast skjuter högt över målet därför att vi har lyssnat till fel slags ”rådgivare”, haft skeva manliga förebilder under uppväxten, eller läst fel böcker om manlighet. Vi tror att vi måste bevisa eller blir slött bekväma i förhållandet.

Om jag ser från mitt eget perspektiv: vilka är de mest attraktiva dragen i en kvinna? Svaret är: den fantastiskt vackra kombinationen mellan inre styrka och sårbarhet. Känslomässig intelligens, klarsynthet, en ocean av empati i kombination med integritet. En trygghet i sin egen person som gör att hon går genom livet, utan att ständigt behöva jaga bekräftelsepoäng. Anspråkslöshet är skönhet!

Vad tänker du?

Om jag skulle rekommendera män (och kvinnor) en enda bok att läsa i ämnet maskulinitet/manlighet, så är det ”To be a man” av Augustus. Den är ”ren” och fullständigt befriad från strategier och andra ”manlighetstips”, från personer som har missförstått eller misstolkat vad kvinnor söker i män.

En clown söker uppmärksamhet – till skillnad från lejonet.

Kvinnan som jag pratar med fortsätter: ”det är fullständigt mind blowing med en man som är i kontakt med och kan sätta ord på sina känslor. Som vet att han har ett syfte med sitt liv och vandrar sin riktning, oavsett vad! En man som gör misstag, men som kan stanna bilen, backa tillbaka, veva ner rutan och säga med lugn röst: vet du! Jag lyssnade inte till dig! Jag var alldeles för uppfylld av mitt eget. Jag finns här!”

Vi behöver motsatser/polaritet: naturen består av ljus vs mörker. Kyla vs värme. Ebb och flod. Maskulint vs feminint etc. När vi lär känna paradoxerna inom vår egen person kan vi stå på klippan inombords. Även om vi tillfälligt tappar bort oss själva i känslokaos: ilska, sorg, maktlöshet, anklagande…så vet vi var det finns en plattform att återvända till. Livet som jag ser det, handlar just om att hitta den där klippan i vårt väsen.

Om vi inte tar oss tiden att söka och komma fram till vår ö, kommer vi ständigt att kastas hit och dit, vilket gör att vi aldrig kan verka från vår fulla integritet och stryka.

Hur ser vår generositet ut? Spenderar vi för att bevisa att vi kan, eller för att vi har genuint högt i tak? Håller vi tillbaka och beter oss snålt som en reflektion av känslomässig nertryckthet? Fladdrar vi runt och scannar av andra kvinnor trots att vi har en flickvän eller fru, eller behandlar vi henne såsom vi själva vill bli behandlade? När vi upptäcker att vi kan välja beteende, ges vi sann makt.

”Har glöden försvunnit? Så gör ni för att hitta tillbaka till varandra” – webinar söndagen den 5 augusti klockan 21.00. Du/ni är varmt välkomna!

Michael Larsen – relationscoach