Idag fyller min blogg fem år! En tidig morgon 2013 skrev jag mitt första inlägg och då hade jag ingen aning om vad det skulle leda till, förutom att det var terapeutiskt och utrensande för min egen del. Idag förstår jag hur oerhört viktigt det har varit för mig att skriva – emellanåt livsavgörande!

För mig som person är mening och syfte någonting grundläggande, och jag tror att många av er håller med. Vi behöver få känna att vi är på väg, inte som ängslig distraktion där det ständigt måste hända någonting, utan för att känna att livet får ett innehåll som gör att det mesta känns så mycket bättre.

När min bok gavs ut för knappt ett år sedan och då jag skulle medverka i tv4 nyhetsmorgon, kände jag timmen innan sändning; ”jag struntar i det här. Jag tänker inte utsätta mig själv för den här nervositeten. Jag åker hem!” Men så kom det till mig: ”ska jag återigen fly det som skrämmer (jag har haft sociala fobier av stora mått som fått livet att halta)?”

När jag har fått uppleva att mina motgångar, mina stunder av tomhet och meningslöshet har kunnat omvandlas till erfarenheter som är till hjälp för andra människor, känner jag ett syfte. Vi behöver ett handtag att hålla i när livet skakar till!

Det är inte bara ord som tar plats på ett dokument och som sedan görs tillgängligt för ett stort antal människor. Någonting händer inom mig då jag publicerar ett blogginlägg: jag känner mig lugn, kreativ och delaktig i någonting som jag inte kan förklara vad det är. Jag får perspektiv och lär mig ständigt av era kommentarer, frågor och synpunkter. Du är viktig för mig! Bloggen hade inte existerat idag om det inte var för att du är med och gör den levande.

Jag har inställningen att vi varje dag ges möjligheter till att bättre lära känna oss själva så att vi kan leva större. Människor och situationer har potentialen att få dig och mig att bättre förstå vad kärlek och gränser är, och hur vi kan manifestera dem. Med gränser menar jag integritet, därför att utan den så blir vi medberoende och i förlängningen självutplånande. Kärlek utan tydlighet är inte kärlek, utan behov inom oss själva som vi försöker tillfredsställa. En självbild av att vi är goda och snälla i alla lägen och som vi med alla medel försöker upprätthålla. Vägen till helvetet är enligt Dante, kantad av goda intentioner.

Otrevliga, härskande, manipulativa och smutskastande personer har utan att de vet om det, ett budskap till oss: stå kvar innanför din integritetscirkel. Du vet att vissa personligheter inte hör hemma inom din sfär. Hitta vanorna som gör dig mer harmonisk. Gör någonting varje dag, som får dig att känna dig stolt om kvällen då du lägger huvudet på kudden. Hur litet det till synes än verkar vara, så gör någonting!

Oro, rädsla, ångest, bottenlös sorg, dåligt självförtroende etc. är inte den du är, utan speglingar kring hur du känner dig. Du är inte enbart dina känslor! Du är mer än känsloyttringarna och bagaget som du bär med dig. Mycket mer! Din person har ett värde som är oändligt mycket högre än ålder, utbildningspoäng, kroppsmått, grad av självförtroende, om du är singel eller inte.

Jag vet väl hur vi alla kan slås ut av ett förhållande som tar slut, vänner som vänder oss ryggen, en f.d. partner som sårat oss på ett sätt som vi inte kan smälta, frustrationen över att inte ännu inte ha mött kärleken, misstag som vi upprepar m.m.

Det finns ett handtag som är ditt: hur ser det ut för dig? Vad ger dig stöd under fötterna och skänker lugn i sinnet?

Konsten att möta rätt partner – webinar torsdag 4/1 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach