jagstyrka

Parförhållandet är ett ypperligt tillfälle för personligt växande. Strålkastarljuset landar på våra anknytningssår och vi kan antingen repetera automatiskt/negativt, eller utvecklas. Livet kan levas på två sätt: omedvetet eller medvetet. Det senare ger möjligheter till vidare horisonter.

Som jag skrivit tidigare: diamanterna skapades i mörker och under högt tryck.

Detta kan vi börja träna och praktisera nu:

  • Upphör med att idealisera din partner. Varför gör du honom/henne så speciell på egen bekostnad? Är du ingenting utan ”the love of my life”? Överromantiserande ger näring åt rädslor.
  • Jobba med att läka emotionella sår. Det gör att vi slutar projicera ut både eget mörker och ljus (kommer gå in på vad detta innebär i senare inlägg).
  • Anpassning är avgörande i relationer, men som jag insett gällande mig själv: det finns gränser för vad vi förhandlar med i kärlekens namn. Hur är du när du är attraktiv inför din egen person?
  • Våga och orka släppa kontrollen: vi kan inte styra över allt som sker. Egot kräver, men livet ger oss inte alltid vad vi vill utan vad vi behöver.
  • Börja visualisera en mer grundad och upprätt självbild – en kropp och tonläge som inte låter sig styras av jante.
  • Träna på att stå ut med negativa impulsreaktioner: känslostormarna klingar av när vi inte ger dem näring. Iaktta istället för att reagera: ”nu kommer den här bekanta känslan upp igen. Jag ser och känner den men dras inte in i dramat. Även detta skall klinga av. Mina djupa andetag är mitt stabila ankare.”

En tanke: jorden har en fast inre kärna med ett flyttande yttre hölje som skapar ett magnetfält som skyddar oss från rymdstrålning. Utan detta fenomen hade du inte läst dessa rader. Vi behöver en liknande kärna inom oss – en centralpunkt (jagidentitet) som reflekterar bort det skadliga. En nödvändighet för hela relationer.

Tankar min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare