En dag kommer du och jag att ta våra sista andetag. En begravning kommer att hållas där du och jag är huvudpersonen. Någon kommer att hålla ett minnestal över oss.

En dag kommer våra barn och släktingar att packa ner våra f.d. ägodelar i lådor. En del kommer att sparas medan annat lämnas in till välgörenhet. En ny familj kommer att flyta in i bostaden med sina drömmar om framtiden.

Tårar kommer att rinna nedför kinder.

Jag reflekterar emellanåt över att jag inte kommer att vara i den här världen för alltid, vilket skärper mina sinnen kring vad som är av verkligt värde. 

Vad är viktigt? Vad lägger du din tid och energi på? Hur känns det för andra att ha dig i sin närhet Michael?

Hur utnyttjar tiden som du har givits? Hur ser dina dagliga vanor ut? Vanorna som blir till beteenden och formar livet. Ditt liv!

Vad får dig att känna lycka?

Kvinnan vill klä sig extra fint en vardag enbart för att hon känner för det, men en självcensurerande tanke slår blixtsnabbt till: ”vad ska andra tänka? Att jag tar mig själv på alldeles för stort allvar?”

En man har under flera års tid velat gå en kurs i pardans, men skjutit på det eftersom han är rädd för att sticka ut som en dålig danspartner. Han längtar men avstår. Passion hålls i kedjor!

Alla dessa förklaringar som vi formulerat kring varför vi inte ska göra det ena och det andra. All tid som vi lägger på relationer som stjäl gnistan i våra ögon. Allt det som vi är övertygade om att vi inte kan göra.

Hur lever jag? Vad bidrar jag med till i den här världen?

Gör inte uppskjutande och bortförklaringar till en akrobatakt som du ständigt förfinar, för att komma undan känslor som vill skona dig från självsabotage. Lyssna istället till rösten som försöker få dig på rätt spår.

Se timglaset för ditt inre och gör det som skapar liv inombords. Gör det idag!

Michael Thor Larsen – relationsterapeut