”Du måste älska dig själv först innan du kan älska någon annan.”

”Det går inte att leva i ett harmoniskt förhållande om vi är rädda för att mista.”

”Balans är A och O i livet.”

Nej, du måste inte älska dig själv först för att kunna leva i ett harmoniskt och balanserat förhållande. Du har all rätt att vara rädd för att kärleken ska gå förlorad.

Böcker, bloggar och experter inom området relationer och personlig utveckling, lär ut betydelsen av att vara en hel, självälskande individ med stor integritet. En ”emotionell” skönhetsindustri inom området relationer har växt fram som vi hoppas ska göra oss fullkomliga. Trampa inte i fällan därför att perfektion är en illusion!

Emellanåt är vi rädda, ängsliga och distanserade. Vi tappar masken och tvingas inse att vi inte har fattat det. Vi kan bli klängiga, kontrollerande, självupptagna och frustrerade. Och det är ok!

Läs gärna och reflektera över kloka och insiktsfulla ord. Sträva mot att växa, bli en bättre partner och vän till dig själv, men kom samtidigt ihåg din sårbarhet. Hur mycket vi än har fördjupat oss i psykologi, personlig och spirituell utveckling, så kommer vi emellanåt att köra fast. Vi kommer att trilla in i primitivare kommunikationsformer. Klumpiga ord kommer att halka ur våra munnar och vi kommer att bli likt rebelliska tonåringar i våra nära relationer.

Du måste inte vara en hjälte med superegenskaper som i varje ögonblick ser din partner och formulerar enastående och tillitsskapande meningar. Ditt anknytningsmönster kommer att sätta krokben för dig och där du i efterhand undrar: ”hur kunde jag gå på det igen?! Hur dum får man vara?” Bli vän med dina tillkortakommanden så att du börja acceptera dig själv och ditt bagage. Skapa vanor så att du kan respektera dig själv. Hur ska du kunna förlåta en partner om du ständigt är alltför krävande och dömande gentemot dina egna brister?

Förvänta och kräv inte personlig perfektion från din partner eller en blivande! Du kommer garanterat att bli besviken och du kommer själv att bli till en person som du egentligen inte vill vara.

”Otrygg ängslig/ambivalent anknytning & tvärtommetoden” – webinar den 20/6. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut