Minns mycket av visdomen som min pappa sa och visade mig som barn och tonåring, men då förstod jag ofta inte, utan avvisade alltför ofta det som någonting föråldrat. Jag var inte öppen då eftersom jag trodde att jag själv hade alla svaren. Men idag ser det annorlunda ut: pappa var och är en guldgruva av klokskap, kraft, ödmjukhet, insikt, närvaro och framför allt – kärlek.

Det jag i mina yngre år inte tog till mig (i alla fall inte medvetet) är idag tatuerat i min personlighet. Visste min pappa då; att hans då ofödda barnbarn skulle formas av hans sätt att vara mot mig? Visste han att det som min dotter och jag pratade om under gårdagens utflykt, till stora delar beror på honom och mamma?

Min mammas värdighet, integritet, djupa förståelse av livet och inre/yttre skönhet har förts vidare i mina döttrar.

Tänk om vi verkligen förstod vad vartenda ord, åsikt, uttalande, gest, beteende gentemot andra och oss själva, och förmåga till att uttrycka kärlek gör avtryck nu och i framtiden. Underskatta aldrig kraften!

Du är och kommer att vara en livsviktig del i dina barn och barnbarns emotionella DNA-strängar. Vad för du vidare till dem som kommer efter dig?

Vilka ord och vanor behöver städas bort så att de inte blir likt trojanska hästar i framtiden? Hur bör du behandla dig själv så att ditt barn kan ta efter och bli den du av hela ditt hjärta önskar att hon eller han ska bli?

Lägger min hand på min dotters mjuka kind och vi ser varandra i ögonen: jag är på den värdefullaste av platser och är oändligt stolt över henne.

Vad ska din dotter/som minnas av dig och andetagen som du tog i del här livet?

Det vi visar och säger till våra barn kommer en dag att vara det som de säger till sig själva i tankarna.

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar söndagen den 8 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach