I det som kan innehålla sanning finns det även dess motsats. Vi kan använda psykologiska ”sanningar” i försök att tysta andra.

Det kan vara en av de mest slitna ”självklarheterna”som många av oss har fått  lära under en utbildning i personlig utveckling, läst i en bok om självväxande eller på en blogg. Meningar som kan innehålla klokskap men som så lätt används som en ”spirituell” härskarteknik, och hamnar i händerna på dem som är nära vänner med narcissistiska beteenden (många av oss kan ha drag av det).

Låt mig ge ett par exempel: jag sitter på ett kafé med en fantastisk skön atmosfär och skriver. Ett äldre par sitter och prata och håller varandra i händerna. En ung kvinna sitter och läser. Allt är fantastiskt tills ett par kommer in med sina två barn, och ”kidnappar” stämningen i rummet. De agerar som om de var hemma i sitt eget kök/vardagsrum. Som extra krydda pratar pappan allt annat än diskret i mobilen – med högtalaren på. Den äldre gentlemannen ber dem vänligt att prata lite lugnare, varpå mamman i familjen ogenerat säger: ”du får väl ta ansvar för dina egna känslor!”

Som så många gånger tidigare sårar mannen kvinnan som han är tillsammans med, och när hon reagerar med att bli ledsen och arg får hon höra: ”dina känslor får du ta hand om!”

Hur ser vårt ansvar ut gällande hur vi får andra att må med oss i närheten?

Vi lever i en extremt individualistisk kultur och är färgade av uttryck om att ”älska och hitta sig själv först.” Barn som är så fria i sina uttrycksformer (vilket också är nödvändigt) att hela universum kretsar kring ”vad jag tycker är roligt.” Men…

Kärleken består även utav gränser. Ett ”nej” kan någonting väldigt kärleksfullt. Särskilt när det gäller våra unga.

Vi är ansvariga för hur vi behandlar andra människor och hur vi får dem att må med oss i närheten. Du och jag är en del av en annan människas upplevelse! Vårt sätt att föra oss på; kroppsspråk, ljudnivå, tonläge, sätt att se, ordval etc. påverkar andra.

Det är inte alltid upp till dem hur de reagerar, utan vad vi tar med oss in i rummet.

Medberoende och konsten att befria sig från den känslomässiga fångenskapen – webinar onsdagen den 30/10 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach