Om ni har gått skilda vägar så har du troligen fått höra: ”ni måste samarbeta för barnens skull.”

Vare sig ni är separerade eller lever tillsammans så är det enormt energikrävande att ha med en narcissistisk personlighet att göra.

Jag vet att det är fruktansvärt dränerande för självförtroendet när du får höra vilken dålig mamma eller pappa du är. Du pekas ut som någon med bokstavskombination och/eller personlighetsstörning och tänker: ”tänk om det är så? Kanske är det mig som det är fel på?”

Du reagerar som du gör därför att du är kapabel till självrannsakan. En narcissist är en mästare på att projicera; lägga skulden på andra. De är extremt lättkränkta och ser därför till att allt som kan tolkas negativt rinner av dem. N-personen har ett teflonpsyke!

Du känner alltför väl till den enorma sorgen när din dotter eller son spjärnar emot och inte vill åka till din f.d. partner. Eller när hon/han inte vill komma till dig därför att manipulationsstrategierna från härskaren har haft effekt.

N-personer köper ofta andra människors lojalitet genom presenter och dyra upplevelser. Ditt barn är inget undantag när det gäller att lockas in i upplevelsefällan.

N-personen kan verka vara fantastiskt empatisk, karismatisk, social, vänlig och lyrhör. Men den snygga ytan saknar innehåll!

Du vet hur det känns när tider ändras i sista stund och överenskommelser inte hålls. Du blir chockad, arg, ledsen och uppgiven. Du försöker förstå hur någon kan utsätta barnen och hur någon kan göra så mot dig.

Personen med starka narcissistiska drag eller personlighetsstörning gör som hon/han gör eftersom det handlar narcissism. En uppblåst, orealistisk självbild i kombination med en störning då det gäller medkänslan, är ytterst skadlig för omgivningen.

Du vet hur det är att vara ”älskad” ena dagen eller timmen för att i nästa behandlas med förakt. Du vet hur det känns att försöka övertyga din dotter/son att åka till pappan/mamman, eftersom det finns ett myndighetsbeslut som kräver det.

Alla dina instinkter skriker ”nej!” Men dina händer är fängslade och du försöker svälja oron och ångesten.

N-personen njuter av maktkampen och känslorna som hon eller han lyckas väcka inom dig. Personer med ytterst låg eller ingen medkänsla över huvud taget har inga problem med att andra bryts ner av deras beteende.

En narcissist älskar inte dig! Hon eller han är inte kapabel till kärlek!

Du är utbytbar i n-personens ögon! Ert barn är en förlängning av n-personens ego, och så länge som den unga människan presterar väl och är till lags så kommer hon/han vara guldbarnet i n:s ögon. Misslyckande och det som n-personen uppfattar som svaghet föraktas.

Det går bara att kommunicera på ett sätt med en narcissist: så lite som möjligt! Håll kontakten saklig och utan känslor (även om det skriker inombords). Svara inte på långa utläggningar och anklagelser.

Exponera ditt barn för kärleksfulla människor. Berätta för ditt barn vilka värderingar som du värdesätter allra mest i livet. Visa genom ditt sätt att vara vad integritet är för något.

Jag har största respekt för din smärta och känner med dig.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar tisdagen den 21/12 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach