Föreställ dig hur barnet till en narcissist har det. Föreställ dig hur barnet till en förälder med ett patologiskt bekräftelsebehov ständigt försöker bekräfta, anpassa sig, vara till lags och inte störa n-föräldern i sin framfart.

Föreställ dig ett barn som får höra: ”din mamma/pappa svek oss. Om det inte vore för din mamma/pappa så hade vi alla levt tillsammans i huset. Jag har blivit så fruktansvärt sårad! Det går inte att lita på din mamma/pappa – hon/han är falsk!”

Översatt från engelska skulle det skrivas ekoism. Echoism har ingenting med egoism att göra. Tvärtom!

Barnet till en narcissist har tidigt i livet tränats i att lägga egna behov och önskningar åt sidan, för att inte konkurrera med en narcissistisk mamma eller pappa.

Barnet tar på sig en psykologisk kamouflagedräkt för att inte vara till besvär.

”Om jag inte tar så stor plats slipper vi bråk. Om jag inte hörs och är duktig blir allt bra.”

Echoism är motsatsen till narcissism. Det är en överlevnadsstrategi! Det är ett psykologiskt tillstånd där barnet i många fall inte har en aning om hon eller han känner och vill. Livet är i grunden anpassat efter en narcissistisk förälders själviska behov.

Barnets egen vilja har neutraliserats och allt fokus är på den grandiosa föräldern.

Vi behöver hjälpa den unga människan ur detta självutplånande tillstånd.

”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – webinar ikväll den 30/5. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut