Det finns inga quick fix! Jo, om det blivit en liten repa på bilen så finns det produkter som ordnar det – snabbt! Eller om julklappen blev fel och kvittot finns kvar: bytesrätten!

Flödena i de sociala medierna har ett högt tempo och det ”lyckade” verkar ligga som ett smörgåsbord framför oss.

Vad hände med jul och nyårshelgerna? Plötsligt så är de bakom oss. Många säger: ”Så snabbt tiden går!”

En otålig rastlöshet visar sina konturer. Jag läser texter, ser videoklipp och citat som lovar: ”You can do it! Now!” Du är din egen attraktionslag! Du drar till dig det som sker genom dina tankar och känslor. Filosofier och riktningar som lovar stort.

Jakten på att få känna sig lyckad. Att attrahera rätt summa pengar, karriär, framgång, partner…Det är mycket som vi vill hinna med i livet. Vi känner skuld när vi inte räcker hela vägen. Otillräckligheten flirtar med oss och vi förförs till: ”Vad är det för fel på mig?! Alla andra verkar ju ha det fantastiskt!”

Vi slår på jaget eftersom vi tycker att vi borde kunna bättre: bo större och i ett mer attraktivt område. Ett jobb med högre status. Mer tilltalande utseende. Vara en bättre partner. Älska med mer passion. Resa till ett ännu mer annorlunda och exotiskt resmål. En mer närvarande och pedagogisk förälder…Listan kan förlängas i det oändliga.

Livet innehåller fantastiska stunder då vi är fyllda av ett euforiskt lyckorus. Och perioder då det sveper in isande januariluft mot ansiktet och vi undrar vad f-n vi gör här.

Jag ser en reklamfilm där ordet jag nämns vid minst femton tillfällen: ”Jag går min egen väg…Det är bara jag som tillåter begränsningarna!” Individualism kan leda till handlingskraft, men lika ofta skapar den kyla och avstånd.

Vi är varelser fyllda av paradoxer: livet ger oss både enastående möjligheter. Vi har resurser på insidan som är större än vi kan föreställa. Kärlek existerar och den vill oss väl. Fokus, smarta val och ihärdigt arbete kan ge framgång.

Men vi såras också. Känner oss otillräckliga och emellanåt utbytbara. Ibland ser vi oss själva som fula, överviktiga, för smala, oattraktiva, gamla, trötta, otränade och ensamma.

Vi lever under lagen om emotionella årstidsväxlingar. Vi är (i alla fall de flesta av oss) känslomässiga varelser: vi längtar, drömmer och vill/önskar en massa saker. Framförallt vill vi få känna mening, vara del i ett sammanhang, känna oss älskade och ha någon att älska.

Smärta är en del i att vara människa. Den kan göra oss mer empatiska, insiktsfulla, ödmjuka och ta fram storheten inom oss. Kom ihåg att livet serverar oss både och. Det är varken bra eller dåligt. Ont eller gott. Det är! Det är vad vi gör med erfarenheterna som skulpterar våra liv. Du är inget quick fix, utan en person med många olika skikt på insidan.

Jag önskar dig en fin dag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare