Skuldkänslor kan liknas vi missljudet från en bil: någonting är fel och vi måste ta oss till en verkstad. Eller kroppsliga symptom som kommunicerar: ”det kan vara någonting farligt som du måste göra någonting åt. Besök en läkare!”

Ibland läser och hör vi att skuld är någonting som vi måste göra oss av med. Vilket delvis kan vara sant, men skuld kan också vara samvetets röst som viskar: ”du är på fel väg. Du är värd mer än så här. Du behöver göra någonting åt din situation.”

Skulden i dina tankar och ditt känsloliv kan vara din närmaste vän.

Mannen sover för länge om helgerna och har ”vänner” som är ytliga. Han har egentligen en djup syn på tillvaron, men dövar den genom att äta osunt och inte röra på kroppen. Han idealiserar sitt ex och romantiserar förhållandet som de hade. Hans kroppshållning har blivit ihopsjunken som resultatet av ett självförtroende inte ges möjlighet att få läka. Han är arg på sig själv utan att riktigt veta om det. Han ljuger för sig själv om att det snart kommer att vända: ”när vårt projekt väl är i hamn!”

Luftslott har blivit hans emotionella respirator för att slippa se hur illa ställt det är. Han pendlar mellan patologisk optimism och ett subtilt självskadebeteende.

Han stärker i perioder sig genom böcker i positiv psykologi som han på ett mentalt plan kan utan och innan. Några andetag senare står han framför spegeln och föraktar sin kropp. För att lindra den ångesten sveper han sig fram på en dejtingsida i tappra försök att bygga ett nytt liv.

Han dövar det dåliga samvetet genom att slötitta på några serier, samtidigt som skulden skrapar på dörren: ”du lever alldeles för smått i förhållande till vad du är kapabel till.”

Jag känner den är mannen väl, då det var jag för drygt tio år sedan. Jag ser tillbaka på livet och känner djup medkänsla med honom, men också en viss sorg då alldeles för mycket tid slösades bort.

Försök inte sätta munkavel på det som vill dig väl. Lyssna på allvar till det dåliga samvetet och förskjut det inte genom alla möjliga rationaliseringar och psykologiska nödutgångar. Börja göra en sak väldigt rätt! Varje dag, hur betydelselöst det på ytan än verkar vara! För någon kan det vara att ge sig ut och gå en timme om dagen. Läsa godnatt saga för barnen. Hjälpa en äldre släkting. Omsätta orden i böckerna till konkret handling. Komma på sig själv med självbedrägerier och se verkligheten som den är, så att det på sikt går att förändra.

Jag vet! Jag vet hur fruktansvärt svårt det kan kännas. Jag vet hur det är att sitta med huvudet i det psykologiska skruvstädet. Det går att komma loss! Det kan ta tid, men små handlingar varje dag.

Bryt dina destruktiva beteenden – webinar söndagen den 30/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach