Kvinnan på mingelfesten har varit singel i flera år, och nu kommer den välklädde mannen fram till henne och hälsar. Han kommunicerar med en intensiv blick och varm djup röst: ”Det här mötet var menat!”

Hon faller pladask för hans yttre, en kostym som sitter som smäck i kombination med ett djup i själen. Och de ytterst väl valda orden som låter som sjungande poesi i hennes öron. Hon har längtat efter det här! ”Äntligen en man som har koll och förstår mig!”

Det går snabbt: fantastiska dejter, sex 4–5 gånger om dagen, han skriver dikter till henne och varje gång som det plingar till i mobilen, ler hon i ljuset från skärmen som har förändrat hennes liv på bara några dagar. Aldrig förr har hon känt sig så sedd och bekräftad. Det är som om han bär på koden till hennes innersta rum och viskar i hennes öra: ”vi är själsfränder!”

De levde på sin egen lilla ”romantiska ö” och vänner och familj undrade var hon tagit vägen. Det var precis så mannen önskade att det skulle vara: han och hon ”mot världen”, så att han kunde ha kvinnan för sig själv – inga störande moment. Ensam om att få hennes bekräftelse! Hämta näring från hennes känslor. En kvinna som balanserade hans mörker.

Efter bara ett par månader friade han till henne och hon hängde inte riktigt med i tempot. ”Men ibland måste man våga släppa kontrollen och bara ge sig hän”, tänkte hon under småtimmarna. En oro började dock krypa sig på: ”kanske går det här lite väl fort?”

Men sättet på vilket de älskade fick henne att uppfatta verkligheten som att ”det finns ingen annan!”

Han öppnade sig i förtroende och berättade att tidigare kvinnor ”behandlat honom illa, och att han gjort sina misstag. Men han hade förändrats till en oändligt mycket bättre man sedan de båda träffades för första gången.” Hon berördes av ”ärligheten!”

Men djupt inombords, kände hon att det var någonting som inte stämde. Hon började känna orimliga förväntningar och krav på sig: han hintade att det fanns förändringar som hon kunde göra gällande sitt utseende. Och så ”skrattade hon lite för högt ute bland andra människor.”

Och så kom det som drog undan fötterna på henne: den första otrohetsaffären! Hon såg bilderna och meddelandena i hans telefon. Först förnekelse från hans sida, men sedan erkännandet: ”men det hade aldrig hänt om du var bättre på att ta hand om mig, dig själv och vårt förhållande.”

”Kanske har han rätt”, tänker hon i sin ensamhet. ”Jag har kanske börjat ta oss för givet?” Och så anstränger hon sig ytterligare för att det inte ska hända igen. Men det gör det! Det icke normala blir till normaliteten. Och hon skuldbelägger sig själv för att inte vara tillräcklig som kvinna.

Inga fler romantiska meddelanden från honom. Tystnad som maktmetod, vilket gör att hon känner sig ännu mer värdelös. Vad hände med magin? Och alla drömmar och stora ord?`

Men hon läser om narcissism på en blogg och beställer några böcker i ämnet. Hon skaffar sig kunskap och beväpnar sig sakta men säkert med insikter. I det tysta bygger hon upp sitt sargade självförtroende. Hon gör sig redo för att bryta den paralyserande förtrollningen! Hon vet att det inte finns något annat alternativ.

Det som du behöver veta om narcissism – webinar torsdagen den 17/10 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach