Hon eller han vill ha din livskraft och exploaterar den på ett ytterst sofistikerat sätt. I början av er kontakt serveras du av allt det som du längtar efter, behöver och drömmer om. Du känner dig inte bara sedd och bekräftad: du ÄR det! På ett sätt som du inte trodde var möjligt!

Är det för bra för att vara sant!?

Du tar flera vänder i tankevärlden:

”Jag är nog skadad från mitt tidigare förhållande? Jag är alldeles för misstänksam…”

Du har förförts av charmen hos den som lever av att charma!

Den narcissistiska personligheten lever av kickar, och hon eller han får dessa när du bekräftar genom hur attraherad och älskad du känner dig. N-personen njuter genom hela sitt fysiska och emotionella system när du tillfredsställs sexuellt. Din orgasm kommunicerar till henne/honom: ”vilken fantastisk älskarinna/älskare jag är! Hon/han behöver mig för att känna sig levande!”

Bekräftelsebehovet är gigantiskt hos den som är tom på insidan. EN person kan aldrig räcka till för att skänka frid i sinnet hos den själsligt havererade. Sannolikheten att hon eller han ska stanna upp och granska sig själv är ytterst liten.

Du är injektionen som ger tillfälligt rus! Du är ”hjärtstartare” som för ett kort ögonblick får henne/honom att känna rampljusets sötma, i en annars så mörk värld.

Det gäller att leverera! Med förfinad perfektion. Du är kroniskt utvisningshotad!

Och så kommer dagen som förr eller senar ser sin gryning: du blir du mänsklig! Du doftar inte lavendel eller sandelträ längre. Du sa någonting med ett tonläge som inte föll i smaken. Du skrattade lite för högt. Du tittade med ofördelaktig blick. Du har ”fel” vänner och familj. Hon/han förstår inte hur du kunde sjunka så lågt genom att en gång i tiden ha den relationen som du hade.

Allt kan angripas!

Narcissisten vill ha otvivelaktig skönhet och minsta lilla spricka i din personlighet, fina linjer i ansiktet, kommer att dissekeras och analyseras. ”Du lever inte tillräckligt hälsosamt!”

N-personen kommer förr eller senare att drabbas av besvikelse över att idealbilden som hon eller han skapade av dig inte längre existerar. Du skimrar inte längre, vilket betyder att blicken kommer att börja sökas utåt mot andra kvinnor eller män. Det nya fräscha är spännande, och triggar jaktlust i den som aldrig kan få nog av applåder och tillbedjan.

Uttrycket: ”skönheten ligger i betraktarens ögon” kan inte vara mer träffande! Vad händer när n:s utsiktsplats förändras? När du börjar betraktas i ett annat ljus? Vem blir du då? Vilken roll i n:s repertoar tilldelas du då? Resan från drottning eller kung, från tron till att ”skura golv”, är inte lång. Allt beror på narcissistens sinnesstämning!

Kom ihåg att fulheten ligger i betraktarens ögon, vilket inte säger någonting om dig. Du kan aldrig vart rätt åt en personlighet som är likt ett svart hål, som slukar allt ljus.

Det som du behöver veta om narcissism – webinar torsdag den 17/10 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach