Han är gapig och vulgär när han prata i sin mobil ute bland andra. Paret är gränslösa mot sina barn på restaurangen, vilka har kidnappat hela den tidigare så lugna atmosfären. Hon kränker sin man som passivt tar emot det emotionella skräpet som slängs i hans ansikte. Kvinnan har ännu en gång gått tillbaka till honom, trots att han har varit otrogen åtskilliga gånger.

Motiven till varför människor gör som de gör är många: omedvetenhet, likgiltighet inför andras gränser, ett psykopatiskt kontrollbehov, panik inför ensamhet, avsaknad av självrespekt, ett nerbrutet självförtroende…

Våra barn behöver vår kärlek. Liksom den röda linjen som de inte får passera! Kvinnan eller mannen som vi lever tillsammans med har en integritet som inte får kränkas. Ett förhållande utan kärlek och respekt är dött!

Jag får ofta frågan av mina klienter och er bloggläsare: ”hur vet man när det är kört i förhållandet?” Mitt svar är: ”när du inte längre tycker om den du är i tvåsamheten!” Och under hur lång tid det har varit så.

Hur behandlar du dig själv? Gör du allt för andra, men inget för dig själv?

När vi behandlar den egna personen med värdighet, kränker vi inte rummet där andra vistas, en främling, barnen, exet eller partnern. Eller oss själva!

Börja behandla dig själv på samma sätt så som du skulle behandla någon som du respekterar och älskar högt. Du skulle aldrig förmå att säga till din spegelbild att du är: ”fet, inkompetent, värdelös, äcklig, inte värd kärlek…” Inte när du ser dig själv som värdig!

Avslöja när du kommer på dig med att förringa ditt liv och gör tvärtom. Håll kroppen i from. Lär nya färdigheter. Laga mat till dig själv på samma sätt som du skulle göra till någon som du dejtade. Ställ fram blommor på ditt bord. Städa undan det som är en deprimerad utsikt. Skydda ditt hjärta från härskarmetoder från den som inte vet vad kärlek är för något. Gör slut med ursäkterna och skapa vanor som du vill att dina barn en dag ska leva efter.

Vänta inte med att bära kläderna som du köpte till ett speciellt tillfälle, utan ta på dem idag eftersom detta är den där speciella dagen. Räta på kroppen så att psyket kan börja tro din rätt att existera som en fullt ut värdig person. Skjut inte upp det nödvändiga och avsluta det som måste bli färdigt, så att du kan bli vännen till ditt jag.

Det är långt ifrån alltid lätt. Men det är nödvändigt!

Michael Larsen – relationscoach