Det är inte konstigt att många av oss någon gång i livet dragits till en person med narcissistiska drag, eller t.o.m. narcissistisk personlighetsstörning. Vem njuter inte i sällskapet tillsammans med en karismatisk (vilket de ofta är), intuitiv, människokännande och handlingskraftig varelse som har förmågan att säga de rätta sakerna. Det är spännande att vara nära den som inte ser gränser, utan oändliga möjligheter, och som verkar ha en stark förmåga att känna in det som du och jag bär på i våra sinnen. Det är så det kan upplevas att vara nära en narcissist.

En man berättar: ”det som slog mig, var hennes förmåga att säga de rätta sakerna. Jag kände mig fullständigt sedd och bekräftad, och efter att ha varit singel i ett par år, var hon rena paradiset. Sex med henne fick allt annat att blekna.”

Men smekmånaden med en n-person tar alltid förr eller senare slut! Som empatiska personer har vi trampat i den klassiska fällan: vi tror eller är övertygade om att de allra flesta delar vår människosyn och världsbild. Det slutar ofta med ett skoningslöst uppvaknande!

Empati innehåller inte EN komponent, utan flera. Vi har förmåga att känna in annan människas emotionella temperatur och ser om hon eller han är ledsen, tom, glad, tvekande, inspirerad etc. Just detta är n-personen expert på – att läsa av och t.o.m. kunna säga de rätta sakerna som får oss att tro att den empatiska förmågan är välutvecklad. Men det saknas någonting fundamentalt: att kunna känna med! Och det är just här som det brister för n-personen. Att känna med en annan människa!

Eftersom en narcissist alltid utgår från sina egna behov, helt utan intresse för sin partners (om det inte gynnar dem av strategiska skäl), kan de inte känna en annan människas känslor, ta in och bearbeta dem genom samvetet. N-personen resonerar inte: ”när jag gjorde så här, blev hon/han djupt sårad och det gör ont i mig att jag utsatte henne/honom för detta.

Medberoende och narcissism är varandras fullständiga motpoler. I medberoendet raderar vi de egna gränserna för att till nästan vilket pris som helst möta, hjälpa eller förstå en annan människa. En narcissist raderar alltid andras gränser.

Det kan kännas fullständigt främmande att tänka tanken att en person kan känna in men inte med. Något som hjälpte mig i mitt liv var insikten om att hur mycket jag än analyserade, försökte förstå och rannsakade mig själv, så förändrade inte det n-personen. Den riktiga smaken kring vem du har nära träder alltid fram förr eller senare!

Den destruktiva attraktionen mellan en högkänslig/medkännande personlighet & en narcissist – webinar söndagen den 4 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach