Samtidigt som du känner dig ur balans; är orolig, inte hittar de rätta orden, är arg, förtvivlad, gråt i halsen och med frågor som: ”hur kan en hon/han göra så här mot mig? Hur kan någon vara så iskall?” – är den narcissistiska personligheten centrerad och lugn. Formulerar de rätta orden. Genom sin behärskning kan n-personen vinna förtroende hos andra, medans du framstår som obalanserad eller t.o.m. hysterisk.

Detta är en av anledningar till varför vänner, familj och myndigheter ofta ”köper” n-personens berättelser. På avstånd kan hon eller han framstå som förstående, varm och insiktsfull. På avstånd!

Men det är du som är experten gällande hur det är att ha en person som denna nära inpå. Det är du som sett vad som finns bakom ytan av verbal skicklighet, karisma, intuition och ”medkänsla”.

De som endast mött kvinnan eller mannen under kortare perioder på den sociala arenan, känner inte till det som du vet. De har inte sett växlingarna mellan värme och kyla. Inkännande vs psykopatisk avstängdhet. Förståelse vs förakt.

De andra ser enbart rollen som sofistikerat och slipat spelas, medans du vet vad som vilar i skuggan.

Våra hjärnor hinner inte med i de snabba växlingarna. Vi kan inte ta in och smälta att någon ena dagen (eller timmen) kan säga: ”du är mitt allt och jag älskar dig av hela mitt hjärta!”; för att senare bete sig som om vi vore fullständigt värdelösa.

Ditt och mitt psyke är inte rustat för det s.k. ”gasljuset” som n-personen använder sig utav, och som har till syfte att få oss att tvivla på vår egen verklighetsuppfattning. När vi är emotionellt/kognitivt utmattade är vi oerhört lätta att kontrollera.

Vi skuldbelägger oss själva för att vi inte är vackrare, sexigare, smartare, mindre svartsjuka och mer framgångsrika. Den där tärande känslan av att inte duga! Att känna sig mer och mer värdelös för varje dag som går.

Det finns människor som njuter att spela schack med andras känslor; som hämtar energi från synen av förvirring i t.ex. en partner. Narcissisten är en emotionell vampyr som dränerar dig på tilliten till dig eget jag.

Vi tror eller är övertygade om att det inte går att lämna och komma vidare, med det går. Det går att bli fri från infektionen som drabbat psyket: ”om jag bara försöker lite till…om jag bara får henne/honom att se hur attraktiv och begåvad jag egentligen är…”

Så skapar du ett välförankrat självförtroende – webinar söndagen den 30/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach