”Han brukade skriva långa och kärleksfulla meddelande till mig på kvällarna. Vi gjorde spontana saker som utflykter, picknick vid havet, hälsade på vänner med kort varsel, satt och pratade och skrattade tillsammans på ett kafé eller en restaurang. Jag kunde komma upp på morgonen och upptäcka en post it lapp på badrumsspegeln med älskar dig. Nu händer det alldeles för sällan och det gör mig sorgsen. Blir det så med kärleken efter ett tag?”

Stanna vid frågan en liten stund: ”Blir det så med kärleken efter ett tag?” När någonting ”blir” så beskriver det någonting som inte är aktivt, utan passivt. Varför rör inte bilen sig längre? Jo, därför att det var alldeles för många mil sedan den tankades eller laddades. Vi var inte aktiva och såg om fordonet i tid och det tilläts att ”bli”.

Kärleken är inte självgående. De flest av oss vet detta, men vi är bekväma varelser och när det mesta känns bra och smidigt, börjar vi slappna av. För mycket!

Ett vattendrag som är stillastående producerar i en ”gynnsam” miljö myggor som blir bärare av malaria. Kärleken dör av passivitet!

Kärleken är inte självgående! Det är ingen Tesla med ett batteri som har ett självladdande evighetsbatteri under huven. Nej, två aktiva komponenter krävs: två vi som lyssnar, ser och agerar. Det heter att älska någon, vilket berättar om ett verb. Kärleken är en konsekvens av några livsviktiga ingredienser: attraktion, omtanke, vilja, förmågan till självreflektion: ”vem och hur är jag som person?”

När vi börjar ta partnern och förhållandet för givet, har resan mot den emotionella malarian inletts. Utgången är säker om vi inte tar medicinen:

  • Sluta aldrig att dejta varandra. Och kom ihåg kyssarna!
  • Servera inte ständigt intellektuella lösningar när hon eller han är i behov av att uttrycka en känsla. Lyssna!
  • Ta hand om din egen fysiska, emotionella och spirituella hälsa, så att hjärtat har någonting att ge. Och har öppenheten till att ta emot.
  • Behandla andra människor väl: speciellt dem som du inte ”har användning för.” Genuin vänlighet mot främlingar gör oss attraktiva!
  • Var öppen för att förändras och lägg idén om att ”sån är jag” åt sidan. Läs och lär nya saker.
  • Håll varandra i handen i sociala sammanhang.
  • Ge varandra utrymme så att ni kan känna nyfikenhet.
  • Fokus på det positiva! Det är tyvärr alldeles för vanligt att om en partner gjort nio saker av tio på ett perfekt sätt, tenderar vi att fokusera på det som vi anser vara ett fel eller ”misslyckande.” Detta är ett gift för attraktionen!
  • Älska med varandra – med närvaro! Känns det inte rätt? Varför är ni tillsammans?
  • Ha modet att vara sårbar. Perfektion är en illusion! Våga berätta om dina rädslor, komplex och andra känslor. Det skapar tillit.

Ta ingenting för givet!

Michael Larsen – relationscoach

Att ta sig igenom en separation/skilsmässa – webinar söndagen den 20 augusti kl 20.00. Du är varmt välkommen!