Under alldeles för lång tid hade jag sökt lösningar, lycka, stabilitet och bekräftelse på ett sätt som bröt ner min självkänsla. ”Om jag bara fick det projektet i hamn. Om jag hade mer tid. Om jag träffade henne. Om barnens mamma inte gjort det vid skilsmässan. Om jag gjort så istället för tre år sedan.”

Det var många om som jag samlat på mig!

En tidig söndagsmorgon med ångest över ännu en bortslösad helg, kom jag att tänka på en av mina lärare under utbildningen, Andrea Bocconis ord: ”When you take the first serious step, change has already begun.”

Jag hade inte tagit ett enda steg, bara ältat ”om jag…” och ”en dag ska jag…” Förlitat mig på att andra människor skulle ge grönt ljus. Var på ytan säker på att jag hade koll, men ”några våningar ner” i psyket var det fullständigt fallfärdigt.

Kände den bekanta ångesten i halsen och bröstkorgen. I vanlig ordning skulle jag ha gått tillbaka till sängen och hoppats på sömnens sköna bedövning, men inte den här morgonen. Tog fram träningsskorna som stod undanstoppade långt in i garderoben: ”paniken, uppgivenheten, melankolin och jag; tillsammans ska vi alla ut på en löprunda.”

Stegen framåt skulle komma att få tillfälle att göra om mig!

Tårarna rann ner för kinderna över månaderna och åren som jag slösat bort på ingenting. Ingenting! Och så började tacksamheten över att ha ben som bar mig att infinna sig. Känslomässigt motstånd skulle inte längre få trycka ner mig – livet var här och nu.   

Lyckades se katastrofgropen som jag grävt åt mig själv. Orkade skriva ner allt det i mitt liv som jag beskyllde omständigheterna och andra för. Se den emotionella misären i ögonen utan att bedöva mig själv med alla möjliga flyktvägar. Det gjorde fruktansvärt ont att se slöseriet som jag utsatt mig själv för.

När vi tar steget bort från det destruktiva och vänder kroppen i riktning mot det som vill oss väl, händer det saker även om vi inte omedelbart registrerar det. Repetition av det uppbyggande förändrade mig i grunden.

Jag hade troligen inte levt nu om det inte var för rörelsen framåt. En till synes liten förändring kan vara det som avgör allt annat. Vanor har en fantastisk spridningseffekt. Gör även om känslornas motståndsrörelse verkar övermäktig. Gör även om du är övertygad om att du inte är värdig!

Förändra ditt liv på trettio dagar – webinar den 15/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach